Curva is niet beledigend tegen een agent

Rechtbank-UtrechtUTRECHT – De politierechter bepaalt dat het woord ‘curva’ uitgesproken door een dronken Tsjech geen belediging is voor een politieagent. Ook al is dit een politieagent die oorspronkelijk uit voormalig Joegoslavië komt en die weet dat dit woord in zijn moederstaal hoer betekent.

kopstoot

De dronken Tsjech, de 30-jarige Pavel M., werd een café uit gezet. Op straat werd hij nog vervelender tegen de politie. Hij werd opgepakt door twee agenten. Een omstander die de politie wilde helpen, kreeg een kopstoot. M. vloekte vervolgens in zijn moerstaal het woord ‘curva’.

De Servische agent begreep dat als hoer en de de Tsjech wordt Pavel M. wordt ook nog vervolgd voor belediging van de agenten. De officier eist een boete van 800 euro wegens belediging en mishandeling.

beledigend

Raadsman Visser maakt gaat het principiële gevecht aan over het woord curva. Wie zegt dat het voor een Tsjech en een Joegoslaaf hetzelfde betekent. Wie zegt dat het beledigend is voor een man in een Nederlands politieman, vraagt Visser aan de politierechter..Hij vraagt vrijspraak voor de belediging. Visser krijgt gelijk van rechter Grapperhaus. Curva is niet beledigend. Grapperhaus verlaagt de boete tot 500 euro. (jurgenswart.wordpress.com)

2 gedachten over “Curva is niet beledigend tegen een agent”

  1. Het Hof Arnhem heeft onlangs ook een uitspraak van de politierechter in Utrecht vernietigd, waarin verdachte veroordeeld werd voor belediging met het woord kurva (dus niet curva). Dit omdat niet kon worden aangenomen dat een mannelijke agent zich beledigd zou voelen door hem uit te schelden met het woord vrouwelijke hoer. Daarnaast schijnt curva ook een gelijke betekenis te hebben als het Engelse woord ‘shit’. Al met al, niet voldoende aannemelijk dat het woord beledigend was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.