De zwaar geraakte familie van de vadermoordenaar

Utrecht-20120424-00168UTRECHT – De rechtbank weegt zwaar mee dat de hele familie de rest van hun leven een dierbare moet missen,  leest rechter Yvonne Baauw voor uit het vonnis in de zaak tegen de 22-jarige Vincent. Vincent is niet verschenen. Dat hoeft ook niet. De uitspraak wordt alleen voorgelezen. Vincent hoort later van zijn advocaat dat zijn gewetenswroeging hem 6 jaar van zijn leven kost. De rechtbank is de helft goedkoper dan de officier.

verdachtenbankje

De grootouders van Vincent zijn wel verschenen net als op de urenlange inhoudelijke zittingen. De stokdove Opa mag vooraan zitten en hij gaat zonder het te weten op Vincents plaats in het verdachtenbankje zitten. De symboliek gaat langs opa heen.  Opa’s generatie is in deze familie is het zwaarste getroffen door de tragedie. Ze hebben een zoon verloren en ze zien een kleinzoon achter de talies verdwijnen. En misschien zien ze die kleinzoon ook nooit meer terug.

moeder

Familieproblemen zitten diep. Vincent verloor al jong zijn moeder. Hij nam het zijn vader kwalijk dat hij niet op de begrafenis is geweest en dat hij daarna niet de zorg voor Vincent op zich heeft genomen. Het gesprek daarover liep fataal af, zegt Vincent. De rechtbank gelooft hem. De rechtbank volgt ook het betoog van Vincents advocaat Geert Iem Roos dat Vincent in een opwelling heeft gedood. Dat scheelt een paar jaar.(jurgenswart.wordpress.com)

lees ook:

26 juni 2012 Gewetenswroeging kost 12 jaar bij de officier

19 juni 2012 De vadermoordenaar is een keurige fatsoenlijke jongen

8 mei 2012 Gewetenswroeging is een kostbare zaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.