De badkuipmoord en de vrouwenemancipatie in het strafrecht

Paleis-2ARNHEM –De advocaat generaal eist 9 jaar en tbs met dwangverpleging tegen een 48-jarige vrouw die samen met haar 2 jaar jongere vriend in Nijmegen een 65-jarige man heeft vermoord. Deze zaak blijkt een toonbeeld van de vrouwenemancipatie in het strafrecht.

badkuip 

Op 12 mei  2010 werd het slachtoffer in zijn eigen woning bedwelmd met medicijnen en drugs, vastgebonden en in de badkuip onder water gehouden. Daarna is hij in de hartstreek gestoken. Wie van de twee verdachten de fatale steken heeft uitgedeeld, is nooit duidelijk geworden.

vrouwen

De rechtbank en de officier van justitie vonden al dat beide verdachten dezelfde straf verdienden. Dat is bijzonder want hoewel iedereen gelijk is voor de wet, krijgen vrouwen meestal lagere straffen dan mannen. De advocaat van de vrouw probeerde het tevergeefs  nog wel op de ongeëmancipeerde manier. De advocaat betoogde dat de mannelijke verdachte in deze zaak en leidende rol had gespeeld. De vrouw had daaraan door haar beperkte verstandelijke vermogens geen weerstand kunnen bieden. Zij ging in hoger beroep om dat verhaal nog een keer te vertellen.

schuldbekentenis

De mededader heeft zijn strepen geteld en hij is niet in hoger beroep gegaan. Dat lijkt een beetje op bekennen. De advocaat-generaal ziet in die impliciete schuldbekentenis van de man geen reden om een lagere straf te eisen tegen de vrouw. De uitspraak is op 14 augustus. (jurgenswart.wordpress.com)

lees ook

30 juli 2012 Eigenwijs hof legt 15 jaar op voor badkuipmoord 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.