Het zwijgrecht staat steeds meer onder druk

Utrecht-20120327-00147UTRECHT – De rechter zal niet blij zijn met een zwijgende Ilias. Dat zeiden de politieagenten volgens advocaat Michael Ruperti tijdens een verhoor. De 22-jarige Ilias mocht bellen met zijn advocaat maar toch sloeg hij door  Hij heeft zichzelf opgeknoopt, stelt Ruperti verdrietig vast.

loslippigheid

Dat laatste is natuurlijk het meest vervelende. Want zwijgen was goud geweest als Ilias het tot de voorgeleiding had volgehouden. Dan was gebleken dat er geen bewijs was tegen hem. Dan had hij verder kunnen zwijgen en dan was er geen zaak geweest. Zijn loslippigheid levert hem een schoon geweten en acht maanden strafvermindering op. De officier van justitie eist twee jaar tegen Ilias die een auto heeft geleverd waarin in een jongen is ontvoerd. Die jongen werd een week vastgehouden. Tegen de twee hoofdverdachten eist de officier 8 jaar cel.

politie

Ruperti heeft weinig in te brengen door die bekentenis. Hij richt zijn pijlen maar op het gedrag van de politie. Die agenten hebben gezegd dat het zwijgrecht steeds meer onder druk komt te staan. Dat is ongeoorloofde pressie en misleiding, vindt Ruperti. Dat is een onherstelbaar vormverzuim. En Ilias dient te worden vrijgesproken.

stevig

Officier Ferry van Veghel herhaalt dat voor het openbaar ministerie het zwijgrecht een fundamenteel recht is. Maar zijn jongens van de politie moeten natuurlijk wel stevig door kunnen vragen, betoogt de officier. Bovendien leest de officier vaak in vonnissen dat de rechtbank meeweegt dat de verdachte geen openheid van zaken heeft willen geven, besluit hij. De rechtbank doet op 20 augustus uitspraak. (jurgenswart.wordpress.com)

lees ook

20 augustus 2012 Klikken is zilver

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.