Kinderrecht hoort niet in het openbaar

 

De rechtbank in Arnhem behandelt op maandag 20 en dinsdag 21 augustus de zaak ‘Winsie’ tegen drie minderjarige verdachten. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het doodsteken van het 15-jarig meisje uit Arnhem op 14 januari 2012. Een toen 14-jarige jongen wordt verdacht van het neersteken van Winsie. Een 16-jarig meisje en haar 17-jarige vriend worden ervan verdacht dit te hebben uitgelokt.

Openbare of besloten behandeling

Zittingen waarbij minderjarigen zijn betrokken, zijn normaal gesproken niet openbaar. Omdat dit een ernstige en uitzonderlijke zaak is, besloot de rechtbank eerder de zaak openbaar te behandelen.  Het belang van openbaarheid weegt in dit geval zwaarder dan het belang van de bescherming van de privacy van de verdachte, vindt de rechtbank.

Tijdens de pro forma zitting op 12 juni 2012 heeft de rechtbank toch besloten de zaak van het 16-jarige meisje achter gesloten deuren te behandelen.

In de zaken tegen de nu 15-jarige en 17-jarige jongen hebben de advocaten ook gevraagd om alsnog de deuren te sluiten. Om hierover te kunnen beslissen heeft de rechtbank aangegeven eerst meer informatie te willen over de mogelijke schade die openbare behandeling voor deze verdachten zou kunnen hebben. Aan het begin van de behandeling van beide zaken zal de rechtbank deze verzoeken bespreken en besluiten of het mogelijk blijft om als publiek of pers aanwezig te zijn. Origineel persbericht. (jurgenswart.wordpress.com)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.