Grotere rol minderjarig slachtoffer botst met openbaarheid

utrecht2012032700147_thumb3 UTRECHT – De zaak tegen de 31-jarige Michiel gaat achter gesloten deuren. De openbaarheid mag niet meegenieten van de vunzigheden die Michiel de afgelopen 15 jaar met kinderen en minderjarige meisjes heeft uitgehaald.

1996

Deze ontuchtszaak begint in 1996 toen Michiel 16 jaar was. In 13 jaar tijd, misbruikt hij 3 kinderen. Zijn advocaat Bovens wil de zaak achter gesloten deuren hebben omdat Michiel minderjarig was. De rechtbank gaf hem op de eerste zitting gelijk. De  deuren gingen dicht.

slachtoffer

Nu heeft de officier dat minderjarige deel uit de dagvaarding gestreept. Er blijft nog meer dan genoeg viezigheid over. Alleen nu vraagt de advocate Kubacs van het slachtoffer Kubacs om niet openbare behandeling. Vaak willen slachtoffers juist de verdachte in de krant. Kubacs vindt dit keer de privacy van haar minderjarige cliënt zo belangrijk dat de deur dicht zou moeten.

openbaarheid

Dit soort verzoeken zijn er vaak. De officier springt normaal gesproken zo ferm op de bres voor de openbaarheid dat de rechtbankjournalist er een warm gevoel van krijgt. Maar door het verzoek van de slachtoffers is officier Annemieke Drogt in een spagaat beland. Want het openbaar ministerie is er ook voor de slachtoffers. Dat botst vandaag met de persvrijheid.

voorlichters

De rechtbank veegt de argumenten van de verdachte van tafel. De rechters wegen wel mee dat er een minderjarig kind als slachtoffer in de zaal zit. Dat gebeurt heel vaak. Maar dit keer is het een doorslaggevend argument om de deuren te sluiten. Alleen de rechtbankjournalist moet de zaal verlaten. De voorlichters van het parket brengen wel naar buiten dat officier Drogt 4 jaar eist waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De uitspraak is over 2 weken. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.