Filefuikagenten wel fout niet strafbaar

Twitter_avatar UTRECHT – De officier van justitie  stelt geen strafvervolging in tegen de agenten die op 22 oktober op de A2 een dodelijke file organiseerden om een verdachte tot stoppen te dwingen. De officier vindt wel dat de filefuik een fout middel was.

meldkamer

De 47-jarge Maikel R. stal eerst benzine en tijdens de achtervolging reed hij al  op agenten in. Een politieman in de meldkamer besloot een file te creeren.  Maikel R. klapte op de laatste auto van  die file. Een onwetende automobilist kwam om het leven. Maikel R.wordt beschuldigd van doodslag.

Rijksrecherche

Zijn advocaat Gerald Roethof roept al langer dat dit niet het juiste middel was. Na een vernietigend rapport van de Rijksrecherche komt nu ook de officier tot die conclusie. De file  was een onjuiste beslissing maar de politieman in de meldkamer had geen beleid om op terug te vallen dus kan hem strafrechtelijk niets worden verweten, vindt de officier. De andere agenten valt ook niets te verwijten. Die hebben rustig en professioneel hun opdrachten uitgevoerd, oordeelt het Utrechtse parket.

verkeersveiligheid

De risico’s voor de verkeersveiligheid hadden zwaarder moeten wegen dan het belang van de aanhouding op dat moment. Bovendien was er een lichter middel voorhanden, want de politie Amsterdam-Amstelland stond klaar om de achtervolging over te nemen. Ook werd er een politiehelikopter ingezet, aldus de officier. De zaak tegen Maikel R. gaat verder op 24 september.

lees ook

2 juli 2012 Filefuikkiller weer langer vast

14 mei 2012 Filefuiagenten verdacht van veroorzaken van gevaar op de weg

23 april 2012 Filefuikkiller weer vast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.