De ene poging tot moord is de andere niet

RB_UTRECHT UTRECHT – Hoeveel tijd heb je nodig voor kalm beraad. Op 16 juli 2009 eiste de officier van justitie 18 jaar wegens poging tot moord cel tegen een man die een agent had neergestoken. De agent kwam toevallig te hulp toen de verdachte zelfmoord wilde plegen. Deze verdachte leek in de rechtszaal niet in staat tot welk kalm beraad. Maar toch vonden zijn rechters dat de verdachte na had kunnen denken voor hij stak.

date

De agent was echt bijna dood en daarom legde de rechtbank 15 jaar op. Zo bont heeft Maarten het niet gemaakt. Maar Maarten heeft wel veel meer tijd gehad om een besluit te nemen. Hij reed verdrietig weg toen bleek dat zijn date geen relatie met hem wilde. Hij keerde zijn auto een tijdje later. Hij haalde het object van zijn liefde in en hij reed haar met fiets en al ondersteboven. Maarten zat 9 dagen in voorarrest, De vrouw lag 9 dagen in het ziekenhuis met een gebroken bekken. Er zijn rechters die Maarten voor poging tot moord zullen veroordelen.

Hoge Raad

Dat weet ook zijn advocaat Onno de Jong en hij is daar ook op voorbereid. maar de officier Alexandra  Bijleveld maait al het gras voor zijn voeten weg. De officier vertelt dat de Hoge Raad tegenwoordig strenge eisen stelt aan kalm beraad. Zij noemt wat Maarten heeft gedaan  poging tot doodslag. Maarten is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zit in een kliniek. De officier eist een werkstraf van 200 uur en 3 maanden voorwaardelijk. Wel moet Maarten zijn auto van 7000 euro inleveren.

risico

De officier voelt de zaak wel goed aan. Niemand in de zaal is het ermee oneens. Advocaat De Jong hoeft eigenlijk niets te zeggen maar hij loopt het risico dat de rechters het niet met de officier eens zijn. Hij probeert de rechters te overtuigen dat de officier gelijk heeft. Uitspraak 6 september.(jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.