Een kroniek van een aangekondigde wraking

utrecht-20120427-00170 UTRECHT – Ik wraak u zegt advocaat Julien Maalste op het allerlaatste moment dat het nog mogelijk is in deze zitting tegen 5 hennepknippers. Maalste verdedigt er 4. Hij onderbreekt de politierechter in haar uitspraak. Maalste vindt dat de belangen van zijn clienten zijn geschaad door de bevooroordeelde opstelling van politierechter Muller.

fruits of the poisonous tree

Advocaat Guido Speelman verdedigt de vijfde verdachte, Hij wraakt niet mee. Vlak na het spannende wrakingsgeweld volgt een anticlimax. Muller veegt op vlakke toon het verweer van Speelman van tafel. Speelman heeft betoogd dat de politie de woning van de knippers niet binnen mocht en de gevonden hennep daarom fruits of the poisonous tree zijn.

Muller heeft er een zin voor nodig. Dit recht beschermt alleen de bewoner en niet een toevallig aanwezige hennepknipper. Geen speld tussen te krijgen. Ze legt 80 uur werkstraf op waarvan 30 voorwaardelijk.

proceshouding

De andere vier verdachten moeten door de wraking geduld hebben.De botsing tussen advocaat Maalste en rechter Muller hangt de hele zitting in de lucht. Het zijn verschillende persoonlijkheden. Maalste is flamboyant en provocerend. Muller lijkt onverstoorbaar en nadenkend maar er woedt een veenbrand. 

werkstraf

De rechter wil de 4 hennepknippers van advocaat Maalste ook een werkstraf opleggen.Maar ook Maalste vindt dat de politie de woning niet binnen had mogen gaan. Hij wil eerst van de politierechter weten wat ze van dat verweer vindt. Als dit verweer wordt afgewezen willen de knippers misschien wel bekennen, zegt Maalste. Dat kan zomaar schelen in de straf. Dat lijkt logisch. Maar de rechter voelt er helemaal niets voor. De wrakingskamer komt volgende week bij elkaar. (jurgenswart.wordpress.com)

<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.