De strafzaak tegen de liegende rechters steunt op een vergeetachtige getuige

utrecht-20120327-00147 UTRECHT – Op de avond dat rechtbankpresident Jan Krol 40 jaar oud werd. Op 21 juni 1988 zat griffier Marlous van der Togt met de Haagse rechter Pieter Kalbfleisch in een hotel in Hamburg. Ze zagen Nederland winnen. Marlous sliep bij een vriendin op de kamer.

meineedzaak

Voor alle mannen in de rechtszaal is die historische voetbalavond een vrij gemakkelijk ijkpunt waar ze hun leven omheen wel aardig kunnen reconstrueren Marlous. De belangrijkste getuige in de meineedzaak tegen de liegende rechters Kalbfleisch en Westenberg heeft geen flauw idee of dit in 1987 of medio jaren 90 was. Toch weet ze nog wel dat Kalbfleisch ergens in die jaren concurrenten van de familie Poot, eigenaar van Chipshol, aan een corrupte rechter heeft geholpen.

volle zalen

De zaak is een megaspektakel dat volle zalen trekt, want de familie Poot doet een principieel beroep op het grote goed van de rechtsstaat in een poging haar eigen portemonnee te spekken. De familie wordt daarbij geholpen door het openbaar ministerie dat een meineedzaak begint tegen 2 rechters op basis van een zwakke getuigenis van een versmade griffier.

strafdossier

En aangezien de familie Poot heel goed weet hoe de media werken heeft Peter Poot er ook geen probleem mee om het tegen alle regels in het strafdossier te lekken, Zijn advocate Liesbeth Zegveld zal hem verteld hebben dat een veroordeling in deze meineedzaak onmogelijk is. Poot kan alleen nog zoveel mogelijk kwaad doen om dit dossier met smeuiige persoonlijke gevoeligheden de media in te slingeren.

doorvragen

Als de advocaten Stijn Franken en Kerkhofs een beetje doorvragen, blijkt  dat de griffier ook nog allerlei zaken uit deze eeuw vergeten is. Ze heeft vriendelijke mailtjes over de Chipsholzaak aan rechter Westenberg gestuurd. De griffier blijkt ook nog bevriend met een adviseur van Poot die zich opstelt als een diehard Poot aanhanger. De twee advocaten van de liegende rechters krijgen zo wel een heel gemakkelijk klusje.

De advocaten willen zo snel mogelijk door. Ze moeten tot hun leedwezen een maand uitstel toestaan omdat de rechter commissaris niet eerder tijd heeft voor getuigenverhoor. Op 24 oktober gaat de zaak verder met het verhoor van de 88-jarige Poot senior. (jurgenswart/andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

5 december 2012 Openbaar ministerie in beroep tegen de vrijspraak niet liegende en niet bevriende rechters Westenberg en Kalbfleisch

23 november 2012 Gerechtigheid voor de niet liegende en niet bevriende rechters Westenberg en Kalbfleisch

9 november 2012 De vrouwen van liegende rechter Pieter Kalbfleisch knopen hem op

24 oktober 2012 Liegende rechter wordr huilende rechter

16 mei 2012 Liegende rechters die knagen aan de hoekstenen van het recht in het beklaagdenbankje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.