De 28ste veroordeling van vriendelijke Gijs komt eraan

utrecht UTRECHT – Ik heb 3 weken mijn vijftigste veerjaardag gevierd. In de gevangenis. Dit kan echt niet langer zo doorgaan. Dat vertelt  Gijs aan rechtbankvoorzitter. Rechter Waarts neemt hem nog serieus, maar de rechter confronteert hem ermee dat dit de achttiende keer is dat Gijs  voor moet komen wegens geweld op een strafblad van 27 veroordelingen.

drinken

Gijs blijft er vriendelijk onder. Dat heeft hij wel geleerd Precies 5 jaar gelden veroordeelde de legendarische overleden rechter Roos Meertens hem tot een 2 jaar durende ISD. Ook zij kon goed met Gijs overweg. De deskundigen concludeerden toen dat veel drinken en vechten onderdeel uitmaakt van de levensstijl van Gijs. Na 2 jaar behandeling zou hij aan een minder gewelddadige toekomst gaan werken. Er zijn nu geen deskundigen meer aan de slag geweest, maar die minder gewelddadige toekomst is er nooit gekomen. 

kroegbaas

Op 25 juli is hij weer opgepakt toen een kroegbaas weigerde hem te schenken. Hij was beledigd. Dan doe ik het zelf wel zei hij,. Hij is 7 jaar kroegbaas geweest. Gijs draaide de bierpomp om zodat hij van voor de bar kon tappen. Hij deelde een beuk uit. Hij bedreigde de barman met de dood en hij gooide een terrasstoel door de ruit van het café. Volgens Gijs valt het wel mee. Hij heeft het al lang met de kroegbaas uitgepraat. Maar die kroegbaas durft niet naar de rechtbank te komen om te getuigen. 

maatschappij

Gijs wil nu niet meer praten met de deskundigen, want hij heeft geen vertrouwen in de reclassering. Volgens advocate Elpniki Kolokatsi hoeft niemand bang te zijn voor Gijs. Maar het plaatje van de vriendelijke Gijs is grijs gedraaid. Vijf jaar geleden was Gijs bij een oudere rechter altijd nog een jongen. Nu hoort hij een officier die zijn dochter had kunnen zijn een keiharde eis uitspreken. Officier Nicole Franken is het zat. Ze eist  15 maanden zitten. Dat is veel, maar de maatschappij van officier Franken is klaar met deze vriendelijke Gijs. Uitspraak 22 oktober.(jurgenswart.wordpress.com)

lees ook

28 augustus 2007 Twee jaar voor een potje rommelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.