Beetje rente

Het_Schaap_Twitter_reasonably_small UTRECHT – Willem is een 83 jaar oude hobbyboer. Willem zegt dat hij nog nooit in de rechtbank is geweest. Dat valt niet te controleren want ieders strafblad verdwijnt,op het tachtigste levensjaar. Maar Willem ziet er keurig uit en hij is verder niet op een leugen te betrappen.

schapenstal

Willem is al in 1984 gestopt met het boerenbedrijf, vertelt hij. Op een luchtfoto was op zijn erf een mestvaalt te zien die niet was afgedekt. Die mest kwam uit de schapenstal van Willem Wanneer een boer mest uit zijn eigen stal op zijn eigen grond legt, begaat hij een overtreding. Dat is voor een normaal denkend mens moeilijk voor te stellen, maar zo zijn de regels.

vakbladen

Willem kent de regels niet goed want hij leest de vakbladen ook niet meer, zegt hij. Alleen het blad Het Schaap valt nog op de deurmat.  Hij wist niet dat hij de 38 ton niet onafgedekt op de klei mocht leggen.Willem kan zich uitstekend verdedigen zonder advocaat. Die klei laat nauwelijks water door besluit hij een serie argumenten.

termijnen

Hij heeft alleen een kwade tegenstandster aan officier Plantenga. Zij is van het functioneel parket. Ze vervolgt dagelijks dit dit soort kleine wetsovertreders. Ze veegt de argumenten van Willem vakkundig van tafel. De officier eist 900 euro boete voor 38 ton schapenmest.

Rechter Ebbens maakt er 600 euro van. Wilt u dat in termijnen betalen, vraagt zij aan Willem. Dan kan ik nog een beetje rente trekken, antwoordt Willem. Nee besluit de rechter, die regeling is alleen voor mensen die het echt niet direct kunnen betalen. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.