Een overvaller die conversie simuleert

JPU373316_493499937335509_421962356_n UTRECHT –  De hele zitting staat in het teken van de 47-jarige Ewald. En hij is er niet eens. Het begint met een afstandsverklaring die 40 minuten op zich laat wachten. De afstandsverklaring komt na de tolk en het gedetineerdenvervoer op de derde plaats van eeuwigdurende, tijdvretende frustraties in de rechtbank. Zonder het verlossende papiertje met handtekening van Ewald uit het Huis van Bewaring dat hij niet wil komen, begint de rechtbank niet.

verlamming

Ewald is met een neppistool een boerderij binnengelopen en hij heeft een alleenstaande 70-jarige man beroofd. Ewalds dna zat op het wapen. Ewald is sinds 1984 verlamd aan zijn linkerarm. Die verlamming heeft een lange criminele carrière niet in de weg gestaan. Maar na zijn laatste aanhouding, stortte hij in de gevangenis in de douche in elkaar.

ziektewinst

Sindsdien kan hij niet meer bewegen. Ewald ligt al maandenlang in bedden te rotten. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, maar de artsen vinden geen medische oorzaak. Hij werd teruggestuurd naar de gevangenis met de mededeling van de psychiaters dat Ewald uit is op ziektewinst. Hij gebruikt zijn kwaal om een lagere straf af te dwingen.

Zijn advocate vertelt dat Ewald de zitting wil bijwonen. Dat recht heeft hij en daarom wordt de zaak aangehouden. Want hij moet liggend berecht worden maar in Utrecht kan dat niet. Een bed kan niet door de cellengang. Er is ook geen geschikte zaal. 

conversiestoornis

Volgens zijn advocate heeft Ewald last van een conversiestoornis. Zijn lichamelijke functies door stress uitgeschakeld. Dat valt natuurlijk;niet te controleren.Hij moet zo snel mogelijk vrij zodat hij goed verzorgd kan worden, betoogt advocaat J. Pieters.

onwil

Officier Maartje Gorter gelooft niet in deze conversiestoornis. Volgens Gorter heet deze kwaal onwil. Zij zegt dat Ewald best met een rolstoel naar de zitting kan komen,.Ze wil ook dat hij in de cel blijft. Officier Gorter krijgt haar zin van de rechtbank. De officier moet voor de volgende zitting op 25 januari wel een zaal organiseren waar Ewald met bed of rolstoel terecht kan. (jurgenswart.wordpress.com)

Een gedachte over “Een overvaller die conversie simuleert”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.