Een buskaping van 10 minuten

BusConnexxion_reasonably_small UTRECHT – Abdul is een vredelievend mens. Normaal wel. Zegt hij. Hij is zelfs komisch als hij aan de rechtbank vertelt dat de buschauffeur de vorige keer verkeerd was gereden. Hij had daarom met veel nadruk gezegd dat hij dit keer echt naar de Bosweg wilde.. Maar deze vriendelijke Abdul zit  onder de lithium en hij slikt dat trouw tegen zijn stemmingswisselingen.

buschauffeur

Een hele andere Abdul stapte 2  jaar geleden de stadsbus binnen. De chauffeur omschreef hem als een grote, agressieve, verwarde man gekleed in een islamitisch gebedskostuum. Toen Abdul zei dat hij een psychopaat was en dat hij de bus wilde gijzelen, geloofde de chauffeur dat direct. De chauffeur drukte op de noodknop zodat de centrale mee kon luisteren.

passagiers

De chauffeur reed naar de plek waar Abdul heen wilde. Onderweg zette hij de meeste passagiers uit de bus bij een stoplicht. Zo vriendelijk was de sfeer wel in de bus. De centrale belde de politie en Abdul werd onmiddellijk opgepakt. De gijzeling had 10 minuten geduurd. Hij zat een dag vast en nu staat hij onder toezicht. De nieuwe Abdul vindt het heel erg wat er is gebeurd,.

ontoerekeningsvatbaar

Maar een van de passagiers schrijft in de slachtofferverklaring: hoe kan het dat deze man op straat loopt. morgen loopt hij misschien een school binnen. De psychiaters zeggen dat Abdul ontoerekeningsvatbaar is en dat een gevangenisstraf de kwaal alleen maar erger maakt. Officier Bijleveld eist 120 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijk. Zij acht alleen bewezen dat Abdul de chauffeur heeft gegijzeld.

geen opzet

Zijn advocate Frederique ten Berge stelt dat Abdul ontoerekeningsvatbaar is en daarom niet bestraft kan worden. Bovendien was er geen kaping, vindt Ten Berge. Een andere chauffeur had Abdul niet de bus ingelaten en dan was er niets gebeurt, voert zij aan. De uitspraak is op 22 november.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.