Moord of doodslag dat kan 7 jaar schelen voor de directeur van het Gelredome

Paleis-2_reasonably_smallARNHEM – De advocaat generaal eist 15 jaar gevangenisstraf tegen Jasper van A wegens moord. Volgens het openbaar ministerie  heeft Van A., die directeur was van het Gelredome zijn echtgenote vermoord.

voorbedachten rade

De 47-jarige Van A. doodde op 29 november 2011 zijn echtgenote in hun slaapkamer met een honkbalknuppel. Zij wilde hem verlaten voor een andere man. De officier van justitie eiste ook al 15 jaar. In de rechtbank in Arnhem voerde de verdediging aan dat er geen sprake was van voorbedachten rade. De rechtbank oordeelde dat deze moord aan doodslag grensde en legde daarom 12 jaar op.

kinderen

Van A. ging in beroep omdat hij niet te boek wil staan als de berekenende moordenaar van de moeder van zijn kinderen. Zo liet hij overal op tekenen. Het kan ook meespelen dat doodslag gemiddeld fors lager wordt bestraft. Hij nam Willem Jan Ausma in de arm die in een vergelijkbare, geruchtmakende zaak over de gedode miljonairsdochter het gerechtshof al om kreeg. De verdachte in die zaak kreeg 8 jaar cel na een eis van 15 jaar.

hogere straffen

Ausma heeft het tij ook mee. Er worden tegenwoordig hogere straffen uitgedeeld voor moord en doodslag. Gevolg daarvan is weer dat rechters preciezer gaan kijken of echt aan alle voorwaarden is voldaan. Advocaat Ausma heeft nu een psychologisch rapport geregeld waarin Van A. wordt vrijgepleit van voorbedachten rade. De advocaat generaal wil aanhouding om de gedragsdeskundigen met elkaar te confronteren, maar het hof wijst dat af. Uitspraak 18 december. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.