Ook voor volgende Haagse rechter dreigt vrijspraak

strafrechterARNHEM – De officier van justitie eist vrijspraak in de zaak tegen de Haagse strafrechter Henk de Graaff die wordt beschuldigd van valsheid in geschrifte. Volgens de officier is er geen bewijs dat de opgestapte rechter doelbewust een beschikking heeft vervalst.

doodslag

Op 5 november 2010 vergat De Graaff tijdens een proforma zitting de voorlopige hechtenis te verlengen van een –in de tussentijd veroordeelde- verdachte van doodslag. De verdachte wilde het woord voeren op die korte zitting. De Graaff weigerde dat omdat er geen tijd voor was ingepland. De rechter werd met succes gewraakt door raadsman Weisfelt.

schorsingsformule

In de gebruikelijke chaos na een wraking vergat de rechter blijkbaar de schorsingsformule uit te spreken. De verdachte zou daardoor vrij komen. In raadkamer corrigeerde De Graaff dat zonder zijn collega’s in te lichten. Hij werd geschorst door zijn baas en die gaf het zaakje door aan het openbaar ministerie. De officier zag geen brood in vervolging. Daarop ging De Graaff een tikkeltje snel met pensioen waaruit we mogen afleiden dat hij onbaatzuchtig zijn carrière heeft opgeofferd om onze straten veilig te houden.

geen bewijs

Advocaat Weisfelt spande een artikel 12 aan bij het gerechtshof. Het hof gat het openbaar ministerie opdracht te vervolgen. Er is echt geen bewijs, want De Graaff houdt zelf in de rechtbank vol dat hij niet is vergeten om die formule uit te spreken. Uitspraak 19 december. (jurgenswart.wordpress.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.