Columnist van de week Willem Jan Ausma over het media optreden van advocaat Jan Vlug

willemjan_large

Het optreden van Jan Vlug, de advocaat van Jasper S. is ontwapenend en verademend.

door Willem Jan Ausma

Collega Jan Vlug zorgt er in ieder geval voor dat de aandacht voor zijn cliënt Jasper S. wordt afgeleid. Er is veel commentaar op zijn optreden in de media. Ik noem het ‘ontwapenend en verademend’.

Vooropgesteld dat het altijd makkelijk is om van de zijlijn commentaar te leveren. Bovendien doe je het, ook of beter nog juist als advocaat, nooit goed. Zeg je niets, dan laat je over je heen walsen, zeg je wel wat, dan is het of niet in het belang van de cliënt of krijg je legio haatmails op je afgevuurd omdat je ook de andere kant voor het voetlicht wil brengen.

sensatie

Een verdachte, en daarmee ook vaak zijn of haar advocaat is tegenwoordig aangeschoten wild. Menigeen is gaarne bereid zich negatief over de verdachte uit te laten en dat wordt maar al te graag opgetekend door op sensatie beluste journalisten. Neem het artikel over Sander V., waarin een ex-vriendinnetje werd geciteerd die wist te vertellen dat hij ook in bed gewelddadig was. De dame is kwestie werd vervolgens door de politie gehoord en verklaarde dit nooit zo gezegd te hebben gezegd en dat Sander juist heel lief en teder was.

mens achter de verdachte

Een verdachte is ook maar een mens die veelal door een samenloop van omstandigheden is gekomen tot het plegen van een strafbaar feit. Met name de advocaat krijgt de mens achter de verdachte te zien. En dat is vaak een geheel ander beeld dan dat voor de buitenwereld is ontstaan. Juist de mens achter de verdachte maakt het dat ik, ondanks alle kritiek van de buitenwereld, gemotiveerd blijf om mijn werk te doen. Dat houdt in de belangen van de verdachte zo goed mogelijk behartigen. Beeldvorming naar buiten toe is daar een onderdeel van.

Badr Hari

Het hangt van de proceshouding van de verdachte af wat je wel en niet kunt zeggen. Bij een ontkennende verdacht met veel bewijs is dit lastig en kun je je maar beter gedeisd houden. Bij Pauw en Witteman gaan zitten om te zeggen dat Badr Hari ook zijn goede kanten heeft is moedig, maar hij heeft ze wel en als advocaat moet je daar voor staan. Uiteraard altijd in overleg met je cliënt.

Het rare is dat de lieden met het meeste commentaar zelf door wat voor onvoorziene omstandigheden ook zelf eens in de penarie komen, ook een beroep doen op een advocaat die zich in het verleden heeft bewezen en alles voor hun uit de kast haalt.

ijdeltuiten

Natuurlijk zijn advocaten ook ijdeltuiten en moeten aan pr doen. Als men je niet kent, komen ze ook niet bij je, zo simpel is dat. En of je nu als strafpleiter pro deo civielrechtelijke problemen op TV oplost of op een open wijze over Jasper S. praat, ieder moet zijn of haar ding doen. Dat eeuwige commentaar leveren is zo simpel en al helemaal door lieden die zelf nog nooit met hun voeten in de modder hebben gestaan.

Een aantal jaren geleden werden en naar aanleiding van een optreden van mij in een radioprogramma over de Somalische piraten zelfs Kamervragen gesteld. Vervolgens kreeg ik een brief van de deken met het verzoek hier op te reageren. Ik stuurde de deken een afschrift van mijn reactie aan desbetreffend kamerlid, waarin ik aangaf dat alles in overeenstemming met cliënt was en bij een volgende keer de vragen ook rechtstreeks aan mij gesteld kunnen worden in plaats van aan de minister. De deken deelde mij vervolgens mede dat zij overigens van de uitzending had genoten.

Ik moet de eerste zaak nog meemaken waarin een verdachte wordt veroordeeld vanwege uitlatingen van zijn advocaat. Enige nuance is derhalve geboden.

mr Willem Jan  Ausma

Willem Jan Ausma is eigenaar van advocatenkantoor Ausma en De Jong in Utrecht. Hij verdedigde dit jaar niet alleen Somalische piraten. Hij had ook nog tijd voor Sander V., Bob H. en Jasper van A.

2 gedachten over “Columnist van de week Willem Jan Ausma over het media optreden van advocaat Jan Vlug”

 1. Wat vreemd is dat deze advokaatje de NIET EENS OPHEFFING VAN DE BEPERKINGEN aangevraagt voor Jasper ( las ik op het internet )
  Op deze manier kan Jasper familie hem niet eens zijn bezoeken en deze advokaat vond dat niet nodig. ( Gewoon te lezen op het internet )
  Omdat het met zijn boerderij goed ging.
  Men maakt mij niet wijs dat Jasper zijn Familie niet wil zien of vrienden . ( volgens zijn advokaat waren ze vorige week blij elkaar te zien en ze omhelsde elkaar ect. )
  Deze Familie wil deze advokaat veruilen met een goede advokaat die wel op een fatsoenlijke manier Jasper wilt verdedigen.
  En dat snap ik heel goed, deze advokaat gun ik mijn ergste vijand niet eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.