Een gids voor witwassers

UU-logo_defUTRECHT – Een gids voor witwassers zo zou het proefschrift van econoom Joras Ferwerda ook kunnen heten. Dat grapte een van de professoren tijdens de promotie van Ferwerda op 10 december in de universiteit van Utrecht. Ferwerda promoveerde op witwassen. Zijn proefschrift heet De multidisciplinaire economie van het witwassen van geld.

wasserettes

De promovendus vertelt dat we de term witwassen danken aan maffiiabaas Al Capone die wasserettes gebruikte om zijn misdaadgeld een legale herkomst te geven.Verder is het interessant om de economische onderbouwing te lezen van wat onze officieren van justitie dagelijks in de rechtbank vertellen. Witwassen is maatschappij ontwrichtend en concurrentievervalsend.

geen slachtoffer

De overheid is onze grootste witwasser, grapte Ferwerda tijdens de verdediging van zijn proefschrift. Hij bespreekt ook waarom we een misdaad zonder slachtoffer toch strafbaar is. Immers niemand lijdt direct schade als een drugsbaas miljoenen besteedt aan een pand in een binnenstad. Maar strafbaar stellen van witwassen geeft de overheid een tweede kans om misdadigers te pakken.

Utrecht

Ferwerda draagt in zijn proefschrift ook nog een middel aan om witwassers in het vastgoed op te sporen. Hoofdsuk 6 behandelt een onderzoek naar onroerend goed transacties in de binnensteden van Utrecht en Maastricht. Ferwerda geeft 17 criteria, die ene transactie verdachte zouden kunnen maken. Met zijn methode kwamen in Utrecht criminele panden boven water. De methode werkte. Dat maakt het proefschrift erg interessant voor witwassers. (jurgenswart.wordpress.com)

 

 

)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.