6 Relschoppers oud en nieuw naar speciale nieuwjaarszitting.

midden1 2012UTRECHT – Supersnel is er nog een laatste oudjaarsfeestje in de rechtbank in Utrecht. De officier van justitie heeft 6 verdachten gedagvaard voor de nieuwjaarszitting op 3 januari in rechtbank midden. Een verdachte gaat naar de kopstukkenzitting op 11 januari. De officier van het arrondissementsparket Midden-Nederland heeft vandaag 40 strafbare feiten versneld afgedaan.

Flevoland

Zes zaken met acht verdachten kwamen binnen vanuit Flevoland: een vernieling in Almere, bedreiging, belediging, verzet en belemmering van een aanhouding in Almere, en drie mishandelingen in Dronten, Zeewolde en Marknesse. Deze zaken worden behandeld op zittingen van de politierechter op 25 en 27 februari en 4 maart en op een TOM-zitting van 28 maart. Vanuit Gooi- en Vechtstreek is één zaak binnen gekomen, een mishandeling, die ook op  27 februari op zitting komt.

Versnelde afdoening

De meeste feiten betreffen openlijke geweldpleging, belediging, vernieling of bedreiging. Het geweld was minder dan voorgaande jaren was gericht tegen politie of andere hulpverleners; bij twee incidenten in de stad Utrecht werd vuurwerk naar de politie gegooid. Voor ernstige belediging van een politieagent werd een geldboete van 1050 euro opgelegd.

rechter commissaris

Veertien verdachten hebben een dagvaarding meegekregen, zes voor de supersnelrechtzitting van 3 januari, één voor de kopstukkenzitting van 11 januari, en zeven voor zittingen in Lelystad. Drie zaken zijn afgedaan met een boete. Vijf zaken zijn geseponeerd. Een verdachte is opgeroepen voor een taakstrafzitting. Twee minderjarigen gaan naar Halt. Eén verdachten worden voorgeleid aan de rechter-commissaris gezien de ernst van de feiten. Het betreft een poging zware mishandeling in Amersfoort.

Supersnelrecht

Zes verdachten moeten zich donderdagmiddag voor de politierechter verantwoorden. Zij blijven tot aan deze zitting in verzekering. De feiten waarvan zij worden verdacht zijn bedreiging van een arts en beveiliger in Utrecht, een poging zware mishandeling in Bilthoven, vernieling in een taxi in Zeist en drie zaken in Amersfoort, vernieling en bedreiging, bedreiging van een portier in een horecagelegenheid en huiselijk geweld met excessief drank- en drugsgebruik.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie zal de rechter vragen straffen op te leggen die 75 procent hoger zijn dan gebruikelijk. Ook kan de officier van justitie de rechter vragen deze verdachten te veroordelen tot huisarrest voor de volgende jaarwisseling. Slachtofferhulp Nederland benadert de slachtoffers van deze feiten; als zij dit willen kunnen ze zich als benadeelde partij in deze strafzaken voegen en zo proberen hun schade te verhalen.

Onderzoek

In acht zaken zal zo mogelijk morgen een beslissing worden genomen over de afdoening. Deze verdachten zitten nog in verzekering. Daarnaast is voor ongeveer tien zaken een langer lopend onderzoek nodig door de recherche. Een voorbeeld hiervan is een schietincident in Amersfoort waar zeven jongeren bij betrokken waren. Wanneer deze onderzoeken zijn afgerond, zal de officier van justitie deze zaken beoordelen en beslissen wat er met deze verdachten moet gebeuren. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.