Frutsel knutsel

pools_kentekenUTRECHT – Zijn excuses aanbieden en in termijnen betalen. Daaruit bestaat het verweer van de 25-jarige Jurek bij de politierechter. Dat gebeurt in het Pools en het moet allemaal vertaald worden. Daar is een tolk Pools voor meegekomen.

 

Pools nummerbord

Die tolk kan uitleggen dat Jurek, die geen rijbewijs had, met zijn auto naar Polen wilde rijden. En daarom had hij de nummerplaten van zijn oude Poolse auto op die auto geplakt. Dat had hij erg amateuristisch gedaan. Rechter Marieke Engbers noemt het frutsel de knutsel, Jurek heeft een bordje 2 verboden toegang van een paal gerukt en daar heeft hij met karton en zwarte viltstift een Pools nummer opgeplakt.

misdrijf

Hij laat via de tolk weten het er vast op had geplakt omdat hij onderweg was naar Polen. Rijden met valse kentekenplaten is een misdrijf en dat kost 600 euro. Jurek had ook nog geen rijbewijs. Rijden zonder rijbewijs is een overtreding die 330 euro kost.  Hij heeft inmiddels een rijbewijs gehaald, vertelt hij aan politierechter Engbers.

standaardverhoging

Jurek  moest op het bureau direct afrekenen dat kon hij niet. De officier van justitie vindt het dapper dat Jurek zich komt verdedigen en daarom eist zij niet de standaard verhoging. Hij wilde een regeling afspreken en dat doet de politie niet. Jurek vertelt dat hij al 250 euro heeft betaald, maar dat is volgens de officier een andere boete  die Jurek wel direct heeft afgerekend bij de politie. De rechter legt 930 euro op in 3 termijnen te betalen. Daar is Jurek dolgelukkig met de Nederlandse rechtsstaat. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.