Crisiscrime een bedrijf levend houden door de belastingdienst op te lichten

utrecht-20120328-001492UTRECHT – Ik zit hier met het schaamrood op mijn kaken,  Zegt de 44-jarige Olaf J. tegen de 3 rechters van de meervoudige kamer. Tot de crisis ging het goed met botenhandelaar J. Hij verkocht genoeg bootjes om een normaal leven te leiden. Zijn strafblad bleef compleet blanco.

crisis

Tijdens de crisis stortte de botenverkoop in. Zonder die omzet ging het niet. Olaf  verzon een ingewikkeld plan. Hij kraakte een pdf-factuur van zijn grootste leverancier. Hij liet zich op papier een een grote bestelling leveren. Hij leverde de die goederen op papier door naar een Italiaans bedrijf. Hij vroeg de btw terug. Die btw kreeg hij in keiharde euro’s op zijn rekening. Er kwamen geen betalingen binnen, maar aan zijn boekhouder vertelde Olaf dat zijn klant direct aan de leverancier betaalde.

goederenstroom

De omzet van het bedrijfje van Olaf steeg van 4 ton naar 2,7 miljoen. Hij vroeg 5,5 ton btw terug. De laatste 2,5 ton betaalde de belastingdienst niet uit. De dienst zag geen goederenstroom. Daarop vervalste Olaf ook nog een serie vrachtbrieven. Maar hij liep toch tegen de lamp.

De FIOD deed een inval en Olaf bekende.Inmiddels is hij failliet verklaard met alle bijkomende problemen en schuldeisers. Hij moet nog ruim 2 ton aan de belastingdienst betalen.

bekentenis

Het gebeurt in dit soort fraudezaken zelden dat de verdachten bekennen, vertelt officier Vincent Leenders. Leenders rekent voor wat Olaf de belastingbetaler bespaart met deze vlotte volledige bekentenis. Een groot jarenlang  proces met tientallen getuigen. Dat weegt de officier zwaar mee. Volgens de richtlijn moet de officier 15 maanden eisen. Hij beperkt dart fors. Leenders eist 1 jaar cel waarvan 9 maanden voorwaardelijk en 180 uur werkstraf.

werkstraf

Raadsman Wim Tijsseling is blij met die eis, maar hij probeert zelfs dat laatste beetje gevangenisstraf geschrapt te krijgen.  De advocaat maakt heel duidelijk dat het gezin van Olaf nog in een huis kan wonen, omdat hij een uitkering krijgt. Als Olaf de cel in draait ook als is het maar voor 3 maanden dan wordt die uitkering stopgezet, betoogt de advocaat. Uitspraak 11 februari. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.