Een hele belangrijke dag voor iedere tbs er

tbs kliniekUTRECHT – Erik is een vriendelijke jongen. Hij draagt een lichte broek en een overhemd met grote ruiten. Toch blijft hij ook in het publieke gedeelte van de rechtbank zonder bewaking in een groepje altijd direct herkenbaar als de verdachte. Hij kan bijna niet wachten tot de zitting begint.

dwangverpleging

Volgens zijn advocate Lucy Oldenburg is dit voor tbs’ers met dwangverpleging de belangrijkste dag in hun bestaan. De dag dat ze overgaan van dwangverpleging naar tbs met voorwaarden. Het is een grote stap op weg terug naar een normaal bestaan.

brandstichting

Erik zit al 9 jaar in de tbs wegens brandstichting. Hij is volgens de psycholoog en de reclasseringsmedewerker toe aan de volgende stap. Hij belt steeds minder vaak met probleempjes naar de kliniek. Hij heeft zijn diploma’s gehaald. En hij heeft een bijpassende baan als hovenier. Het gaat zo goed met Jeroen dat de sfeer in de zaal een beetje lacherig wordt.

buitenland

Er rijst alleen een probleem als Jeroen zegt dat hij graag naar Duitsland wil. Zijn moeder woont daar samen met zijn stiefvader. TBS-officier Alexandra Bijleveld zegt dat volgens de aanwijzing tbs’ers niet naar hert buitenland mogen. Want wie pakt een tbs’er op als hij in het buitenland ontsnapt.

voorwaarde

Advocate Oldenburg zeurt er nog wel even om. Jeroen offert zijn laatste woord er nog tevergeefs aan op. Zijn stiefvader kan niet meer autorijden en zijn moeder kan niet naar Nederland. Maar de rechtbank neemt dit uitstapje niet op in de voorwaardelijke tbs. De rechtbank wijst wel het laatste verzoek van Jeroens advocate toe. De rechters doen direct uitspraak zodat Jeroen niet nog eens 2 weken in de zenuwen hoeft te zitten.

De rechtbank wijst het verzoek toe. Jeroen is vanaf morgen van zijn dwangverpleging verlost. Hij is zo blij dat hij iedereen, zelfs de officier van justitie,  in de zaal een hand geeft om te bedanken. Dat is een ontroerend gezicht. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.