Niet profiteren van heling is strafverlagend

Rechtbank-Utrecht (1)UTRECHT – De 21-jarige Rene ademt pech uit iedere porie. Hij durft nauwelijks de politierechter aan te kijken. Aan de achterkant is zijn haar te lang haar en hij  praat behoorlijk onverstaanbaar. Er stond een scooter met een opengebroken slot in zijn tuin. De politie klopte aan de deur. Rene wist de politie precies te vertellen waar het nummerplaatje van de scooter lag. Hij moest mee naar het bureau en hij zat een nacht vast.

vriendjes

Op het bureau vertelde hij dat zijn vriendjes de brommer hadden gestolen. Hij had er niets mee te maken. Ze hadden alleen de scooter bij hem in de tuin gestald. De minderjarige vriendjes werden ook opgepakt. Zij kregen van de officier een werkstraf.

Ik lees dat er de reclassering geprobeerd heeft u te bellen, brengt rechter Alex van Maanen in. Rene had geen beltegoed. Dat vindt de rechter een flauw antwoord. Ik vind het vervelend op mijn werk met de reclassering te bellen. Dart mag ook niet, zegt Rene. Dat antwoord opeens wel afdoende bij rechter Van Maanen.

opengebroken

De officier eist 70 uur werkstraf omdat iemand die een scooter met een opengebroken slot in zijn tuin heeft staan, moet weten dat het gestolen is. Raadsman Floor Visser gaat er fors tegen in. Overduidelijk dat de 3 andere verdachten proberen om de schuld bij Rene in de schoenen te schuiven, vindt de advocaat.

profiteren

Een essentieel onderdeel van het juridische begrip heling is dat je er ook van kunt profiteren van het gestolen goed, betoogt Visser. De andere jongens hebben overal rondgereden op dat ding en als ze geen zin meer hadden, zetten ze de scooter bij Rene in de tuin.

Dit juridische verhaal past goed bij de achterlijke uitstraling van Rene op de zitting. Hij krijgt alleen straf omdat hij niet de politie heeft gebeld omdat er een gestolen scooter in zijn tuin stond. Want deze scooter was overduidelijk gestolen, besluit rechter Van Maanen. Verder is hij het met de advocaat eens. De rechter legt 300 euro boete en 20 uur voorwaardelijke werkstraf op. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.