Langzaam schrijdt het proces voort tegen een verdwenen asielzoeker

RB_UTRECHT_reasonably_smallUTRECHT – Weer kan de zaak tegen de de 32-jarige Chernon B. niet worden behandeld. De uitgeprocedeerde B. bleek niet uitgezet en hij is opgespoord maar hij is niet naar de zitting gekomen. De rechtbank besluit dat een psychiater naar Ter Apel moet afreizen om B. te onderzoeken.

asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn lastige, irrationele strafklanten. Ze hebben hele andere belangen dan normale strafklanten. Hun enige doel is een lange verblijf in Nederland af te dwingen. Dat kan op verschillende manieren. B. ging in het detentiecentrum een cipier te lijf. Hij probeerde de keel van de cipier dicht te knijpen en misschien deed hij dat ook wel om langer in Nederland te kunnen blijven.

nachtmerries

De cipier heeft er nog nachtmerries van, vertelt hij aan de rechtbank op de eerste zitting waar B. niet  is verschenen. De officier gaat er op dat moment van uit dat B. het land is uitgezet. De officier wil eigenlijk dat de zaak wordt afgedaan. De rechtbank wil de psychiatrische toestand van B. wordt onderzocht. Wie weet komt er een tijdbom vrij. De cipier vindt het niet leuk, maar de rechtbank besluit tot uitstel.

advocaat

Op de tweede zitting is advocaat Frank Koningsveld verschenen. Hij heeft B. nog niet gesproken. Maar de officier weet te vertellen dat B. in Ter Apel is. Hij heeft daar getekend voor ontvangst van de dagvaarding. En hij heeft er blijkbaar voor gekozen om niet te komen. De zaak kan worden afgedaan, vindt de officier opnieuw.

logisch

Advocaat Koningsveld verzet zich. De psychiater kan nu een onderzoek doen, betoogt de advocaat. Het is een logisch verzoek en daar is de rechtbank het mee eens. De zaak gaat naar de rechter commissaris. Over 3 maanden weten we of B. echt in Ter Apel was. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.