Een exhibitionist die zijn moeder meeneemt

miiddenUTRECHT – Potloodventers maken bijna altijd een glimlach los in de rechtszaal. Tenzij ze al voor de veertigste keer voorkomen, maar Herman is een first offender en bij zijn wangedrag zijn geen kinderen in de buurt geweest.

flauwe grappen

In zo’n zaak moet iedereen op zijn woorden letten, want iedere opmerking leent zich voor flauwe grappen. Herman is niet verschenen. Ik wil hem toch zien, zegt politierechter Alex van Maanen zonder te verblikken of verblozen. De officier van justitie gaat driftig op zoek naar een nieuwe datum.  En net op het moment dat de rechter een bevel medebrenging overweegt, komt de bode binnen met Herman die in de file stond.

moeder

Herman is een erg zenuwachtige, druk en veel pratende man van 45 jaar die zijn moeder heeft meegenomen naar de zitting. Moeder gaat pontificaal naast haar zoon zitten. Maar bij iedereen die de leeftijd van 18 is gepasseerd, moeten de ouders in de rechtbank een rijtje naar achteren. Moeder moet ook haar mond houden en dat zal een zware opgave blijken.

verslaafd

Herman is verbaal nauwelijks te stuiten. Hij vertelt dat hij 40 jaar bij zijn ouders heeft gewoond. Hij heeft 2 jaar alleen gewoond en in die periode is alles mis gegaan. Hij had stress. Hij ging drinken. En als hij ging drinken, liet hij zijn broek zakken. Vier overbuurvrouwen hebben aangifte gedaan van 2 incidenten. Een incident is zelfs gefilmd, Dat filmpje is aan de politie gegeven.

You Tube 

Dan heeft u nog geluk gehad. Ze hadden het ook op You Tube kunnen zetten, zegt rechter Van Maanen. Op dat moment kan de moeder zich niet meer beheersen. Het staat wel op You Tube, onderbreekt de moeder de druk pratende Herman. Mevrouw u mag niets zeggen. Ik laat u eruit zetten, zegt de rechter. Dat werkt.

dronken

Herman vertelt dat hij in juni met zijn dronken kop van de trap is gevallen. Hij heeft zijn schouder gebroken en sindsdien heeft hij niets meer gedronken. Het klinkt geloofwaardig en de rechter gelooft het ook. De officier eist 40 uur werken waarvan de helft voorwaardelijk.

laatste woord

Herman wil in zijn laatste woord de hele zaak nog een keer over doen. De rechter weet dat te onderbreken. Maar na zijn uitspraak conform, wil de moeder het woord.  Nu mag dat, zegt de rechter. Daar krijgt hij spijt van, want moeder praat nog meer dan haar zoon.  (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.