Het strafrecht kan niets uitrichten

utrecht-20120328-001492UTRECHT – Hier kan het strafrecht eigenlijk niet helpen, stelt officier van justitie Rose vast in haar requisitoir in de zaak tegen de 49-jarige Harold. De officier eist toch maar 16 weken gevangenisstraf wegens bedreiging. Bovendien wil ze dat Harold een voorwaardelijke straf van 2 maanden gaat uitzitten. Ze houdt Harold zo lang mogelijk uit zijn woning opdat zijn geteisterde buren zo lang mogelijk rust krijgen.

buren

Maar officier Rose kan geen levenslang eisen voor dit soort feitjes en dus gaat Harold altijd een keer terug naar zijn woonboot. Harold is een vaste gast in de rechtbank. En het de derde keer binnen een paar jaar dat er in de rechtbank brieven worden voorgelezen van de buren Harold. Dit keer is het slachtoffer een oma die haar kleinkinderen niet op bezoek durft te laten komen.

psychiatrisch ziekenhuis

Harold is 3 jaar geleden door het gerechtshof ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij werd opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar werd hij na 7 maanden uitgezet omdat hij veel zaken gewoon begreep zoals alle andere mensen. Hij ging terug naar zijn woning en de problemen begonnen van voren af aan. In juni kreeg hij 4 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk.

buurvrouw

In december was het weer raak. Hij schold een buurvrouw, de oma, uit. Zij zag dat hij naar huis ging en met een bijl rond liep. Hij bedreigde de agenten die hem op kwamen halen. Harold stond vorige week al op de rol. Hij wilde niet uit zijn cel naar naar de rechtbank komen. Maar rechter Jan Krol heeft vorige weke bepaald dat Harold toch moet komen.

provoceren

Harold zoekt in de rechtbank ruzie met rechter Krol. Harold heeft een heel erg kort lontje, De rechter laat zich niet provoceren. Zijn advocate Paula van der Geest kalmeert Harold steeds. Van der Geest merkt verder op dat de agenten wel snel aangebrand waren. Als de agenten misschien iets rustiger waren geweest dan was Harold misschien niet agressief geworden. Zij wil een straf gelijk aan het voorarrest  Dan is Harold lekker snel thuis. Uitspraak 12 maart. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.