Opgeblazen oudjaarsgeweld

jaarwisselingUTRECHT – De 25-jarige K.B. uit Utrecht is het levende bewijs dat het standaard verdubbelen van straffen op bepaalde dagen onzinnig en gevaarlijk is. B. heeft op oudjaarsavond een dokter in een ziekenhuis bedreigd. Daarmee scoort hij veel bonuspunten. Zo iemand draait op snelrechtzitting zo maar de gevangenis in, terwijl er eigenlijk niets aan de hand was.

oud en nieuw

B. haalde alle kranten. Het was weliswaar 8 uur ‘s avonds en hij was broodnuchter. Maar hij bedreigde tijdens de uren die volgens het openbaar ministerie bedoeld zijn om oud en nieuw te vieren een arts, een secretaresse en een beveiliger in een ziekenhuis. Vooral de reaguurders bij RTV Utrecht zagen hem als een dronken hooligan. B. had de pech dat alle justitie journalisten die avond waren ingeseind om scherp te zijn op geweld tegen hulpverleners.

snelrecht 

B. was de ideale verdachte. Politie en openbaar ministerie adverteerden met hem  in persberichten. B. werd direct in de cel gegooid. Hij was het prijsnummer  voor de komende snelrechtzitting. Maar gelukkig heeft in die dagen iemand bij het openbaar ministerie het licht gezien. B. werd na 3 dagen geruisloos vrijgelaten. De zaak verdween. En 2 maanden later verschijnt B. in alle luwte bij de politierechter.

psychiatrisch patient

Advocaat Dennis Vlielander kondigt net als anders in de gang al aan dat het allemaal erg meevalt met zijn client. En in deze zaak is dat ook zo. B. is een psychiatrisch patient zonder strafblad die af en toe last heeft van psychoses.

B. is zelf alles vergeten. Volgens het proces verbaal kon hij die avond niet terecht bij zijn eigen huisarts.Toen is hij naar de eerste hulp in het Antoniusziekenhuis in Utrecht gegaan. Daar werd hij niet geholpen. Daarna zei hij tegen de arts dat hij eerst zijn eigen keel door zou snijden en daarna de arts zou vermoorden als hij geen hulp kreeg. Toen de politie ter plekke kwam, was hij al gekalmeerd.

richtlijnen

Volgens de advocaat is het niets eens bedreiging omdat het niet mogelijk is om eerst je eigen keel door te snijden en daarna een arts te vermoorden. Volgens Vlielander bestaat er zelfs een richtlijn dat we niet te snel aangifte moeten doen tegen dit soort patienten.  De officier van justitie haalt wel alle richtlijnen van de jaarwisseling van stal. Maar daar gaat deze zaak niet over, moet ook de officier bekennen. Maar B. heeft wel 3 dagen vastgezeten. Dus eist de officier toch maar een werkstraf van 30 uur.

Gelukkig zit er een verstandige rechter. Politierechter Simone Wijna  doet niet mee aan alle gekkigheid. Zij legt een de laagst mogelijke straf op, een voorwaardelijke werkstraf. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.