Dodelijke ripdeal Falklanddreef hoe klinken schoten van verschillend kaliber

Utrecht-20130304-00474UTRECHT – Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat schoten uit een wapen met een verschillend kaliber ook heel duidelijk anders klinken, betoogt advocaat Mathijs van Dam. Van Dam verdedigt de 32-jarige Ghoulam A. Deze Marokkaan uit Utrecht heeft op de Falklanddreef een Surinamer uit Amsterdam doodgeschoten. Als onderzoek uitwijst dat die Surinamer als eerste heeft geschoten. Want dan is het misschien wel noodweer.

Falklanddreef

Het openbaar ministerie heeft ervoor gekozen om de 2 partijen die in juli op elkaar schoten op de Falklanddreef tegelijk voor de rechter te brengen. En daarom staan de advocaten in deze zaak lijnrecht tegenover elkaar. Dat gebeurt zelden in strafzaken. Meestal is het samen tegen de officier. Maar in deze zaak kan officier Gorter rustig toekijken hoe de verdachten elkaar beschuldigen. Want  de advocaten Matthijs van Dam en Robbert Jonk bepleiten compleet tegenovergestelde standpunten.

Advocaat Jonk waarschuwt de rechtbank alvast. Hij heeft een deskundige van TNO gesproken en die heeft hem duidelijk gemaakt dat het volstrekt onmogelijk is voor getuigen om de geluiden van 2 verschillende kalibers te onderscheiden.

waarheid

Voor het openbaar ministerie en voor de toeschouwers heeft deze werkwijze als voordeel dat er weinig verborgen blijft. Er is altijd wel een van de verdachten die belang heeft om de waarheid te spreken. Zo rafelt advocaat Jonk de hele verklaring van Goulam A. uit elkaar.  A. wist van niks toch vond hij een pistool. Toen hij 3 Surinamers aan zag komen, besloot hij te schieten met dat pistool. Hij nam een 15 kilo zware tas mee. Hij wist niet wat erin zit, maar hij gooit die tas wel in een kliko. Zoals advocaat Jonk het voordraagt, klinkt het ook als pure onzin. Jonk voegt eraan toe dat ook de bevindingen van de technische recherche erop wijzen dat A. als eerste heeft geschoten.

hennep

Er is geen hennep gevonden bij deze dodelijke ripdeal. Wel hebben de Surinamers 45 valse briefjes van 500 euro bij zich. Er zitten nog 3 verdachten vast. De advocaten doen nog hun uiterste best om de 3 mannen vrij te krijgen maar ook hier werkt hun verdediging in hun nadeel. De rechtbank stelt vast dat als beide partijen zich op noodweer proberen te  beroepen de situatie blijkbaar zo onduidelijk is dat deze 3 verdachten niet vrij kunnen komen. De inhoudelijke behandeling is op 19 en 23 april. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

27 oktober 2012 De good guy van Jan Hein Kuijpers op de Falklanddreef

14 september 2012 Weer 45 dagen 2 verdachten schiepartij Falklanddreef

11 augustus 2012 Schieten op Falklanddreef 3 maanden binnen blijven

2 augustus 2012 45 dagen voor 2 verdachten schietpartij Falklanddreef

30 juli 2012 Schutter dodelijk ripdeal Falklanddreef opgesloten

18 juli 20012 Verdachten dodelijk afrekening Overvecht in bewaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.