Een verkeerde bevoegdheid opschrijven is geen probleem

Rechtbank-Utrecht (1)UTRECHT – De 25-jarige Mohammed hangt vanwege 4 inbraken. Dat  dat is een beetje sneu want hij is nooit betrapt bij die inbraken. Niemand heeft ooit naar hem gezocht. Hij is tegen de lamp gelopen toe er werd ingebroken in de woning boven  de flat van zijn vriendin Monique.

Marokkaanse jongens

Monique staat er -volgens de politie in de buurt om bekend- dat zij Marokkaanse jongens onderdak geeft in haar woning. De vriend van Monique is dan ook de eerste verdachte. De politie gaat rond de woning op zoek naar de inbreker. Dat levert niets op. Maar de politie komt wel in de berging van Monique en die berging staat vol met gestolen goederen. Die buit is te koppelen aan 4 andere inbraken.

preliminair

De politie schrijft op dat er op dat moment een huiszoeking wordt gedaan op basis van een artikel waarbij eigenlijk de officier van justitie had moeten worden ingeschakeld. Eduard Bokhorst wijst erop dat die officier niet is opgeroepen. Hij voert preliminair verweer. Het openbaar ministerie had niet ontvankelijk moeten worden verklaard, zegt de advocaat.

laden

De officier brengt daar tegenin dat de agenten alleen naar binnen hebben gekeken. Ze hebben geen huiszoeking gedaan. Dat is een bevoegdheid van de politie waarbij ze de officier geen toestemming hoeven te vragen. De politie heeft alleen in die berging gekeken en dat mag, zegt de officier. Zolang ze maar geen laden opentrekken. Dat hoefde ook niet, want ze zagen de gestolen spullen direct staan.

Politierechter Van Riemsdijk is het met de officier eens. Als de politie ten onrechte opschrijft een bepaalde bevoegdheid te gebruikten en het blijkt later een andere te zijn dan heeft dat geen gevolgen, stelt de rechter vast.

bewijs

De officier eist 9 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk. Van Bokhorst komt nog een keer met het hele verhaal en hij vecht met meer succes het bewijs in 2 zaken aan. Bovendien zijn het 3 jaar oude inbraken waarbij een iets positievere verdachte misschien wel weg was gekomen met een werkstraf. Maar rechter Van Riemsdijk heeft het gehad met Mohammed. Het ziet er helemaal niet uit of u van plan bent u leven te verbeteren zegt de rechter tegen Mohammed. De rechter legt 3 maanden cel op. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.