Nog 3 dagen proeftijd

utrecht-20120403-001581UTRECHT – De omschrijvingen op de persrol van de rechtbank kunnen af en toe verrassend zijn. Volgens die rol staat de 52-jarige Fred van D. terecht wegens geweld tegen 4 personen. Je verwacht daar niet een mannetje van nauwelijks 1 meter 60 groot in het verdachtenbankje. Maar kleine Fred is met een slok op volkomen uit zijn dak gegaan tegen 4 jongens.

foto

Ik werd aangevallen door 5 jongeren. Ik heb me alleen maar verdedigd, vertelt hij aan de rechter. Hij heeft zelf foto’s meegenomen van zijn de verwondingen die hij zelf heeft opgelopen bij dat geweld. Advocaat Jeroen Nijboer geeft ze aan het begin van de zitting al aan de politierechter.

paarden

Fred liet zijn hond uit. Twee meisjes op paarden waren ervan overtuigd dat Fred zijn hond op hun afstuurde. De mesjes zochten steun bij een groepjes jongens dat stond te hangen op een bruggetje. Die jongens spraken Fred aan. Fred reageerde woedend en hij sloeg erop los. De politie moest hem ophalen. Fred zat 3 dagen vast omdat hij schopte en beet en ook niet meewilde met de politie.

drank

Fred is een man met persoonlijkheidsstoornis en een drankprobleem. Hij zegt dat als hij die dag niets had gedronken dat er niets was gebeurd. Inmiddels drinkt hij niet meer. Fred is de laatste jaren een paar keer veroordeeld wegens geweld en hij liep zelfs nog in een proeftijd van 30 uur werken. Die proeftijd zou 3 dagen na dit geweldsincident zijn geëindigd.

uitgelokt

De officier eist daarnaast 14 dagen cel waarvan 11 dagen voorwaardelijk en 40 uur werken. Advocaat Jeroen Nijboer wijst erop dat de jongens het voorval hebben uitgelokt. Hij vraagt om een voorwaardelijke straf.

Maar rechter Ficq geeft geen voorwaardelijke straf aan iemand die net uit een proeftijd komt. Blijkbaar helpt een proeftijd niet, oordeelt de rechter volkomen logisch. Hij veroordeelt Fred tot 40 uur werkstraf op met aftrek. En ook de voorwaardelijke straf legt de rechter ten uitvoer.  De rechter vindt het wel sneu voor Fred dat hij 3 dagen voor het einde van zijn proeftijd de klos is, maar regels zijn regels bij rechter Ficq. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.