Een rolmodel

postUTRECHT – Een blanco strafblad had Ali. Hij werkte bij post.nl en hij heeft met zijn vingers in de postpakketten gezeten. Hij schaamt zich diep en hij begrijpt nu dat hij ook een verantwoordelijkheid droeg voor de mensen voor wie hij de post bezorgde.

post

Het zijn grote woorden, een beetje bombastisch uit zijn 22-jarige mond. Ik heb hem deze woorden niet geleerd, vertelt zijn advocaat Harrold Veen. Ali praat nu eenmaal zo. Ik heb de grootste fout van mijn leven gemaakt, vertelt hij aan de rechter.

cadeaubon

Postpakketten kwamen opengescheurd aan en het geld was eruit verdwenen. Er werd een tijdje geobserveerd en gefilmd. Ali is niet de enige binnen het bedrijf. Hij wordt betrapt als hij een cadeaubon uit een pakket jat. Hij bekent. Omdat hij graag de waarheid wil spreken en zijn leven op het rechte pad wil doorbrengen, zegt hij.

hbo

Harrold Veen geeft aan dat het bewijs moeizaam zou zijn geweest als Ali niet had bekend. De officier eist 80 uur werken waarvan de helft voorwaardelijk. Zij wijst erop hoe belangrijk is dat Nederlanders op de post kunnen vertrouwen. Dat soort taal verstaat Ali. Hij vertelt dat hij inmiddels via het mbo op deeltijd hbo juridisch is terechtgekomen. Hij hoopt dat hij kan uitgroeien tot een rolmodel en dat hij met kansarme jongeren aan de slag kan.

strafblad

Raadsman Veen wijst de rechter erop dat ook een rolmodel een verklaring van goed gedrag nodig heeft. Een strafblad het enige is dat Ali niet kan gebruiken. Advocaat Veen vraagt een voorwaardelijke straf. Rechter Grapperhaus vindt het zielig, maar daar kan ze niet aan beginnen. Ze legt 40 uur werkstraf op. Ali ziet snel af van hoger beroep. De officier doet ook afstand. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.