Museumroof door een tegelzetter met verstand van kunst

Museum Dorestad gestolen mozaieken (1)UTRECHT – U bent over de muur geklommen om die kunstwerken te pikken. Die zijn niet zomaar meegenomen omdat ze buiten hingen, zegt politierechter Jan Krol tegen de 24-jarige Gideon.

mozaïeken

Gideon wilde hem wijs maken dat hij met een vriend 2 mozaïeken had meegenomen omdat ze toevallig langs kwamen. Ze waren dronken en ze waren in de tuin gekropen om appeltjes te gooien, zegt hij nu. De vader van Gideon die eigenlijk niets mag zeggen omdat zijn zoon meerderjarig is, weet toch over te brengen dat Gideon tegelzetter was en dat hij daarom de kunstwerken van Titia Overeef zo mooi vond.

mededader

Ze namen 2 mozaïeken mee. De moeder van Gideon zag de kunst in haar woning. Zij belde de politie en de grote kunstroof was eenvoudig opgelost. De mededader is woedend op Gideon vertelt advocaat Adank. De 2 moesten bij de officier komen. Ze accepteerden allebei een werkstraf van 72 uur.

reclassering

De werkstraf van Gideon mislukte. Hij werkte maar 28 uur en de reclassering meldde hem terug. Een begeleidster vertelt op de zitting dat Gideon door zijn psychische problemen die werkstraf niet heeft gedaan. Dat is jammer voor Gideon want nu krijgt hij nog eens een schadevergoeding van 500 euro op zijn dak.

werkstraf

Rechter Krol kan in zijn laatste glorieuze weken als rechter flink uitvallen tegen deze jongen. Advocaat Adank maakt nog een theoretisch punt dat de schadevergoeding moet worden afgewezen omdat het museum, niet de eigenaar is van de kunstwerken.

Dit soort irritante baldadigheid willen we hier niet zien. En als het dit keer met de werkstraf misgaat dan hoop ik dat ik hier zit en dan verdwijnt u direct achter de tralies, bromt Krol tegen Gideon. Hij legt 60 uur werkstraf te vervangen door 30 dagen  gevangenis bij niet uitvoeren. En ook die schadevergoeding vindt Krol heel redelijk als je iets leent en het gaat kapot, dan repareer je dat, besluit hij. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.