Vrijspraak van het jaar op 8 Gerechtigheid deel 2 voor Kalbfleisch en Westenberg

westenberg2_biggerARNHEM – Ook in tweede instantie gerechtigheid voor voormalig rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg. Het gerechtshof spreekt de 2 verdachten vrij van meineed. De 2, voorheen de liegende rechters, waren al door de rechtbank vrijgesproken. Het openbaar ministerie eiste beide keren 240 uur werkstraf.

Hans Westenberg

De zaak begon toen rechter Hans Westenberg een ongunstige uitspraak deed  voor projectontwikkelaar Chipshol over het eigendom van een gebied rond Schiphol. De eigenaren van Chipshol waren ervan overtuigd dat Westenberg door collega Pieter Kalbfleisch op deze zaak was gezet om vrienden van Kalbfleisch te beoordelen. Chipshol zette na deze uitspraak de strijd buiten de rechtszaal tegen Westenberg met alle middelen voort.

griffier

De 2 oud rechters ontkenden dat onder ede. Chipshol deed aangifte en als een geschenk uit de hemel kwam een anonieme brief van een voormalig griffier met wie Kalbfleisch een liefdesrelatie had in de jaren tachtig. Die getuige bleek in de rechtbank erg warrig en vergeetachtig.

Westenberg zou gelogen hebben over zijn contacten met een advocaat. De grootste problemen kregen de 2 rechters met hun ontkenning dat ze vrienden waren. Een ontkenning die eigenlijk niets met de zaak te maken had, want er was al vastgesteld dat Kalbfleisch de zaak niet aan Westenberg had gegund.

Maar dat brak ze later nog bijna op omdat de ex vrouw van Pieter Kalbfleisch belastend had verklaard. De dochter van Kalbfleisch kwam in het hoger beroep nog als een reddende engel om vader vrij te pleiten.

hof

Het overweegt dat om tot een bewezenverklaring van meineed te komen eerst de feitelijke toedracht moet vast staan. Naar het oordeel van het hof bestaat echter, zowel ten aanzien van de onderlinge contacten als ten aanzien van het telefoongesprek met een advocaat, onvoldoende helderheid over de feitelijke toedracht. Het dossier biedt in beide gevallen, eveneens op basis van wettige bewijsmiddelen, ruimte voor een alternatieve toedracht. Daar die toedracht niet als minder waarschijnlijk terzijde kan worden geschoven, is het mogelijk dat de door de verdachten afgelegde verklaringen niet in strijd met de waarheid zijn afgelegd.
Nu de feitelijke toedracht niet kan worden vastgesteld, kan ook niet tot het oordeel gekomen worden dat daarover in strijd met de waarheid is verklaard, laat staan dat dat opzettelijk is gebeurd. Evenals de rechtbank komt het hof dan ook tot de slotsom dat de verdachten dienen te worden vrijgesproken
. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

30 mei 2013 Openbaar Ministerie eist in hoger beroep werkstraf tegen liegende rechters

28 mei 2013 Chipshol haalt bakzeil bij hof geen omkoping door Kalbfleisch

10 april 2013 Chipshol beukt weer tegen de niet liegende rechter

5 december 2012 Openbaar Ministerie in beroep tegen vrijspraak niet liegende rechters Westenberg en Kalbfleisch

23 november 2012 Gerechtigheid voor de niet liegende en niet bevriende rechters Kalbfleisch en Westenberg

9 november 2012 De vrouwen van de liegende rechter Pieter Kalbfleisch knopen hem op

24 oktober 2012 Liegende rechter wordt huilende rechter

l3 september 2012 De rechtszaak tegen de liegende rechters steunt op een vergeetachtige getuige

16 mei 2012 Liegende rechters die knagen aan de hoekstenen van het recht in het beklaagdenbankje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.