Krol moet roken

Jan Krol_1_0UTRECHT – Deze dagen is het in om je af te vragen wat je precies 25 jaar geleden deed. Rechter Jan Krol vierde op 21 juni 1988 zijn 40ste verjaardag. Dat is zo ongeveer de enige persoonlijke informatie die Krol in 11 jaar in Utrecht heeft prijsgegeven. Krol neemt  afscheid. Hoewel afscheid bij rechters ook wel meer meevalt. Veel rechters werken vol door tot ze 70 zijn

Jan Krol

Hij vertelde over zijn leeftijd in de belangrijkste zaak die hij het afgelopen jaar deed. De opgeblazen zaak tegen de 2 liegende rechters. Verdachte Pieter Kalbfleisch bleek op 21 juni 1988 met de belangrijkste getuige in deze zaak, een vrouwelijke griffier, naar de wedstrijd Nederland Duitsland in Hamburg te zijn geweest. De getuige kon zich niets herinneren, want het was 25 jaar geleden.

integriteit

Krol bleek een gelukkige keuze in deze beladen zaak. Die keuze leek er vooral op gebaseerd dat de carrières van de 2 van meindeed verdachte rechters en hun  leeftijdsgenoot Krol elkaar nooit hadden gekruist hebben. Maar de strenge, stugge Krol is de uitgelezen vleesgeworden integriteit. Eigenlijk de uitgelezen man om de Nederlandse rechtspraak weer op het spoor te zetten. Een vrijspraak door Krol is een echte geloofwaardige vrijspraak.  Daar kan Chipshol miljoenen tegenaan smijten. Daar komt geen deukje in.

wraking

De enige keer dat ik hem zonder toga heb gezien was hij gewraakt. Rechter Krol had advocaat Ruud van Boom bij zich geroepen met de vraag of er geen conflicterende belangen waren. Van Boom wraakte hem. Krol nam in zijn burgerkloffie plaats in het verdachtenbankje in de rechtbank en hij verdedigde zich keurig. Hij overleefde de wraking.

Er is 1 belangrijkste verklaring voor zijn populariteit bij de rechtbankpers. Zijn zaken beginnen altijd op tijd. Vroeger konden we er ook vanuit gaan dat een zaak van Krol na anderhalf uur geschorst zou worden. Wat een vreemd moment om te schorsen zeiden onze collega’s uit andere steden. Krol moet roken, was het antwoord.

wraking

Zijn specialiteit is het om jongeren vlak voor de uitspraak als een boze oom nog even flink aan het schrikken te maken, maar het in zijn vonnis dan iets minder erg te maken. Zeker in de speciale nieuwjaarzittingen waar de door de minister opgehitste officier belachelijke straffen eisten tegen kinderen die voor het eerst in een rechtbank kwamen. Krol hield zich onder alle druk aan de Nederlandse wet en hij gaf gewoon werkstrafjes aan first offenders. Softe rechters heette het dan op Geen Stijl achtige media. Soft is Krol nooit geweest. Wel redelijk.  (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.