Doofpot bleef binnen de grenzen van het publieke debat maar hij staat nog een beetje open

doofpot ARNHEM – Het gerechtshof spreek de 45-jarige Richard de Jong vrij van het aantasten van de eer en de goede naam van de burgemeester van Bunschoten en van een aantal wethouders, gemeenteraadsleden en ambtenaren. De Jong had van de rechtbank Midden Nederland bij verstek een werkstraf gekregen.

moeder

De Jong ligt in conflict met de gemeente sinds hij met zijn moeder het huis uit is gezet door de woningbouwvereniging. Hij overstelpte het gemeentelijke apparaat met honderden brieven en bezwaarschriften. Hij begon een website waarop hij de burgemeester van corruptie beschuldigd. Deze website is uit de lucht, maar de tekst is nog terug te vinden.

burgemeester

De burgemeester deed aangifte. De officier bracht de zaak voor, maar De Jong kwam niet naar de zitting in Utrecht. De officier daar stelde vast De Jong rechter heeft op vrijheid van meningsuiting maar dat hij zijn brieven schreef om mensen te beschadigen. De rechtbank veroordeelde De Jong. De rechtbank schrapte wel dat deel van de dagvaarding dat betrekking had op de website omdat die dagvaarding een zooitje was.

advocaat

Met zijn nieuwe advocaat Tim Vis ging De Jong in hoger beroep. Vis deed een beroep op de vrijheid van meningsuiting. De advocaat generaal eiste toch 100 uur werken en 2 weken voorwaardelijk. Maar het gerechtshof was het met advocaat Vis er binnen het publieke debat ruimte moet zijn om ver te gaan. De Jong heeft die grenzen niet overschreden vindt het hof. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

24 juni 2013 De doofpot van de burgemeester is gesloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.