De getuige was bang

utrecht2012032700147_thumb3 UTRECHT – De getuige is er. Dat is al bijna nieuws in deze barre tijden in Midden Nederland. Ali is 2 keer niet verschenen maar hij staat nu met een verfrommeld papier aan de balie. Hij is het slachtoffer van de inbraak waar Danny P. voor wordt vervolgd. De rechtbank vond het 2 weken geleden nog te vroeg om een bevel medebrenging af te geven omdat de getuige zich keurig had afgemeld. Misschien is hij nog steeds op vakantie opperde rechtbankvoorzitter Peter de Beer.

brieven

Het is ook te merken dat de rechters iets afwachtender zijn met het inwilligen van verzoeken van de officier. Te vaak gaan dit soort brieven helemaal de deur niet uit bij het parket.

Maar nu rijst er een volgend probleem. Ali  durft de rechtszaal niet in. In die rechtszaal zit de man die bij hem heeft ingebroken en die bij hem in de buurt woont. De rechters overleggen want de verdachte moet in principe vragen kunnen stellen aan de getuige.

cellengang

Rechter De Beer stelt voor om de verdachte in de cellengang te zetten met de deur open zodat hij kan horen wat de getuige zegt. Raadsman Jan Enoch maakt bezwaar: het gaat er in deze zaak om dat de getuige de verdachte heeft herkend. Dan moeten ze elkaar wel kunnen zien. De rechters besluiten het toch maar te doen. Ze vertellen aan Ali wat ze hebben bedacht maar zo gauw hij binnen is, is Ali niet meer bang. De heren kijken elkaar aan en er gebeurt niets.

DNA

Bij  Ali is ingebroken. Een computer en een telefoon zijn gestolen. Het DNA van Danny is in het huis gevonden in een latexhandschoen. Ali heeft in zijn aangifte gezegd dat hij  Danny heeft gezien. En daarom zit Danny die na een leven vol veroordelingen al een jaar op het rechte pad was, nu toch weer in de cel.

Amsterdam

Raadsman Enoch heeft een getuige opgeduikeld. De vriendin van Danny heeft onder ede verklaard dat ze de hele dag met hem naar Amsterdam is geweest. Als dat waar is,liegt de getuige, bereidt Enoch al voor tijdens de zitting. Ali heeft Danny gezien. De verdachte zat in zijn auto die bij de flat stond, toen Ali wegging. Toen Ali thuis kwam, was er ingebroken. Hij heeft rondgevraagd en vrienden zeggen dat Danny heeft ingebroken.

ongeloofwaardig

De officier van justitie knalt het verhaal van Danny onderuit. Een ex heeft hetzelfde verklaring afgelegd. Die trok ze in toen ze ruzie kreeg met Danny. Nu komt de volgende vriendin met hetzelfde verhaal. Compleet ongeloofwaardig volgens de officier. De officier eist 8 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Raadsman Enoch vraagt vrijspraak. Hij benadrukt dat DNA alleen onvoldoende is voor een veroordeling. Maar de rechtbank ziet voldoende steunbewijs. Danny krijgt 6 maanden waarvan 3. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.