Tachtig procent van alle inbraken in het dorp

ausmaARNHEM – Als er in Rhenen 300 inbraken zijn geweest, dan heb ik er 250 gepleegd. Dat vertelde de 24-jarige Jan aan zijn vriendin. Praten tegen tegen vrouwen is niet verstandig volgens een oude boevenwijsheid. Zijn vriendin deed een tijdje later aangifte wegens huiselijk geweld. Toen lapte ze Jan er ook maar even bij voor al die inbraken. Het leek een verklaring voor de inbraakgolf die het dorp al maanden teisterde.

Willem Jan Ausma

De politie begon met afluisteren, maar Jan was bijdehand. Hij zette altijd zijn telefoon uit als hij aan het werk ging.  Er was een paar uur lang geen enkel signaal. In die uren werd er wel altijd ingebroken. Er kwam een beetje bewijs omdat J. in de dagen na een inbraak wel over de buit kon beschikken en die via marktplaats probeerde te verkopen.

geweld

De politie besloot hem te observeren, Bij een inbraak werd Jan met 2 anderen verrast door een oude man. Ze sloegen er flink op los. De oude man belandde in het ziekenhuis. De politie vond het te gevaarlijk om Jan nog los te laten lopen en hij werd in de cel gegooid. Daarna deed de politie een inval in een loods bij het huis van zijn ouders.

kijkdagen

De oogst aan camera’s, telefoons en televisies was gigantisch, De meeste spullen waren nooit gemeld bij de politie. De politie organiseerde kijkdagen voor mensen die iets kwijt waren geraakt bij een inbraak. Het leverde een dossier op van 1000 pagina’s.

Jan ontkent dat hij ooit ergens heeft ingebroken. Hij geeft toe dat hij spulletje kocht waarvan hij kon vermoeden dat ze gestolen waren. Het openbaar ministerie kan betrokkenheid bij 12 inbraken bewijzen. De officier eist 3 jaar waarvan de rechtbank 1 jaar voorwaardelijk op legt  Jan gaat in hoger beroep.

verandering

Hij erkent nog steeds heling. Maar zo vertelt zijn advocaat Willem Jan Ausma:  de inbreker van vroeger bestaat niet meer. Jan heeft gekozen voor verandering. Hij heeft trouw programma’s in de gevangenis gevolgd. Jan  wil een heel ander leven leiden vertelt hij aan het hof. De advocaat generaal eist dezelfde straf als de rechtbank heeft opgelegd, Maar misschien gelooft het hof wel in de veranderde Jan. Uitspraak 8 november. (andereverhalenutiderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.