Eigen schuld dikke bult

rode kruisUTRECHT – Er zijn strafzaken waarbij de verdachte minder schuldig is dan het slachtoffer. Een straf in dat soort zaken is tot daaraan toe. Sommige daden moeten nu eenmaal worden bestraft.  Maar het openbaar ministerie heet zich zo uitgeleverd aan de slachtoffers dat vorderingen kritiekloos worden overgenomen.

bushalte

Verdachte Harrold heeft een vordering van 1800 euro op zijn dak gekregen van slachtoffer Raymond. De verdachte stond bij een bushalte toen hij werd aangesproken door Raymond. Raymond is, volgens de wijkagent, een agressieve man die last heeft van achtervolgingswaan.

waanzin

Raymond was ervan in al zijn waanzin van overtuigd dat Harrold spullen van hem heeft gestolen. Hij spreekt hem daarop aan en hij deelt zelfs een tik uit omdat Harrold ontkent dat hij iets heeft gestolen. Harrold slaat terug. Dat is nog niet heel erg maar hij vertelde later aan de politie dat hij het nu helemaal zat was en hij gaf zijn belager een knietje in het gezicht.

gebroken oogkas

Harrold stapte in de bus waar hij op het eindpunt door de politie werd uitgehaald. Raymond, vanaf dat moment slachtoffer, had een gebroken oogkas en een gebroken kaak. Het herstel duurt al maanden, schrijft hij aan de rechtbank.

Bij dit letsel past zware mishandeling en gevangenisstraf. De officier verwerkt een deel van de eigen schuld in de eis door een werkstraf te eisen omdat het slachtoffer de eerste tik had uitgedeeld. De officier vindt ook dat er 350 euro schadevergoeding moet worden toegewezen. Dat is leuk voor dit zogenaamde slachtoffer maar het is weinig rechtvaardig. Maar gelukkig hebben we rechters voor de rechtvaardigheid.

werkstraf

Politierechter Mol voelt helemaal niets voor een schadevergoeding. Mol oordeelt dat in deze zaak totaal niet duidelijk is wie welk deel van de schuld draagt. Hij kan zich niet uitspreken over de schadevergoeding. Hij legt 80 uur werkstraf op en hij verwijst de Raymond naar de civiele rechter. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.