Te dom voor de gevangenis

werkstrafGRASUTRECHT – De politierechter houdt de zaak tegen de 43-jarige Elvis M. aan. M. heeft een oude straf 50 uur werkstraf gekregen en die straf heeft hij niet afgemaakt  Er staat nog 22 uur open en de officier wil dat Elvis 11 dagen gaat zitten.

werkstraf

Elvis heeft bezwaar gemaakt. Er zijn 16 van dit soort zaakjes bij rechter Messer op 1 ochtend. De reclassering is gewend om onwillige klanten te werken, maar sommige veroordeelden maken het zelfs voor die geduldige reclassering te bont en dan worden ze teruggemeld. De omzetting is eenvoudig. Voor iedere 2 uur werkstraf die nog openstaat: 1 dag zitten.

Dit lijkt een hamerstuk omdat Elvis niet is verschenen. Maar advocaat Rutger van Veen vertelt dat Elvis erg serieus een nieuw leven heeft opgepakt. Hij wilde ook komen,  maar Elvis verdwaalt zelfs in de trein, zegt  Van Veen.

honkbalknuppel

Dat deze smoes serieus wordt genomen, heeft Elvis te danken aan het hof. Hij kreeg in mei 1 jaar cel van de rechtbank vanwege een knokpartij met 2 Marokkanen. Elvis had er met een honkbalknuppel op los geslagen omdat hij voor kankerzwarte was uitgemaakt. Hij werd door de Marokkanen helemaal kort geslagen. De Marokkanen kregen geen straf.

Intelligentie

Elvis ging in hoger beroep volgens de deskundigen ligt het IQ van Elvis tussen 50 en 60. Dat IQ is zo laag dat Elvis eigenlijk niet kan functioneren. Daarom is de straf fors lager uitgevallen. Het hof maakte er 1 maand onvoorwaardelijk en 150 uur werkstraf van.

Elvis is nu met een reclasseringsmedewerkster die deze beperking kent aan de slag. Het blijft moeilijk afspraken maken, zegt advocaat Van Veen. Maar wanneer deze oude taakstraf nu wordt omgezet in celstraf dan stort de hele kaartenhuis weer in. Hij vraagt uitstel. Hij krijgt zijn zin. De politierechter bekijkt over 6 maanden of Elvis echt aan de slag is gegaan. (andereverhalenuitderechtbank.nl).

lees ook

13 november 2012 Op zwart en wit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.