Hoger beroep killers Haagse juwelier zijn adolescenten en krijgen lagere straffen

hof den haagDEN HAAG – Het gerechtshof legt de overvallers van de Haagse juwelier  Ruud Stratman veel lagere straffen op dan was geëist. Chauffeur Lascha G. wordt zelfs vrijgesproken van medeplichtigheid aan de overval op de Haagse juwelier. Hij krijgt 3 maanden cel vanwege rijden zonder papieren.

juwelier

Sandro G. en Ziyad B. overvielen de Haagse juwelier in april 2012. De winkel werd afgesloten en toen ze geen uitgang konden vinden, schoot Sandro G. de juwelier neer. De verdachten werden na een grootscheepse internetjacht opgespoord.

media

De 3 verdachten kregen van de rechtbank 13, 11 en 5 jaar. In hoger beroep eiste het OM 16, 14 en 14 jaar. Het hof is milder. Het hof weegt mee dat de mannen zeer lange tijd zullen worden geconfronteerd met de dit misdrijf maar dat is niet de voor een lagere straf.

adolescenten

Het hof weegt wel mee dat de 2 overvallers adolescenten zijn. Sandro G, was tijde van de overval was de verdachte 19 jaar oud. De emotionele, sociale, morele en intellectuele ontwikkeling van personen in die leeftijdscategorie is nog niet voltooid.  Deze onvolwassenheid komt in deze zaak tot uitdrukking in de amateuristische en ondoordachte voorbereiding.

Naar het oordeel van het hof moeten jonge mensen vanwege hun nog niet voltooide ontwikkeling strafrechtelijk gezien in het algemeen en ook in dit concrete geval anders worden beoordeeld dan verdachten die in hun ontwikkeling volgroeid zijn. Dit inzicht heeft recentelijk ook vorm gekregen in het zogenoemde wetsvoorstel adolescentenstrafrecht. Het hof let verder op straffen vergelijkbare zaken. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

18 november 2013 Spannende weken voor lafhartige killers

7 februari 2013 Internetjacht levert overvallers Haagse juwelier geen strafvermindering op

24 januari 2013 Gekwalificeerde doodslag Haagse juwelier

8 augustus 2012 Zaak aangehouden tegen dodelijke overvallers juwelier

7 juni 2012 Chauffeur dodelijke overvallers juwelier ook vast

24 mei 2012 Rechtbank geeft Georgische overvaller juwelier drie maanden

17 mei 2012 Negentig dagen voor verdachte dodelijke overval juwelier

14 mei 2012 Ook tweede verdachte dodelijke overval juwelier blijft twee weken binnen

11 mei 2012 Verdachte dodelijke overval juwelier uitgeleverd door Georgië

4 mei 2012 Overvaller juwelier twee weken binnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.