Advocaat in beroep tegen veroordeling tot werkstraf wegens beinvloeden getuige

gerechtshofamsterdam_thumbAMSTERDAM – De 39-jarige Arnhemse advocaat Bas van R. gaat in hoger beroep tegen zijn veroordeling tot 180 uur werkstraf en 3 maanden voorwaardelijk wegens het beinvloeden van een getuige. Zijn raadsvrouwe Lian Mannheims wil niets over de zaak zeggen. Uit het vonnis blijkt echter dat zij om vrijspraak heeft gevraagd omdat de verklaringen van het slachtoffer in deze zaak niet betrouwbaar en zwaar overdreven zouden zijn.

rechter commissaris

De advocaat verdedigde een 32-jarige Nijkerker die 45 miljoen euro wegsluisde bij een bank via een grote fraude met opties. Voor een verhoor bij de rechter commissaris heeft de advocaat samen met de Nijkerker een getuige geïnstrueerd. De getuige is naar het kantoor van de advocaat gehaald en daar zwaar onder druk gezet.

Volgens het openbaar ministerie was die bijeenkomst bedoeld om de getuige flink in te prenten. De getuige bezweek vlak voor het verhoor bij de rechter commissaris. Hij vertelde wat er was gebeurd. Advocaat Van R. werd van de zaak gehaald en zelf korte tijd vastgezet.

karaktermoord

Raadsvrouwe Mannheims vroeg vrijspraak. Het openbaar ministerie heeft een karikatuur van de advocaat geschetst, vindt zij. Als maar een fractie waar zou zijn wat  het slachtoffer heeft verklaard, was de bespreking binnen no time beëindigd door verdachte, zo ook de relatie advocaat-cliënt. De verklaringen zijn onbetrouwbaar en kunnen niet dienen tot het bewijs. Aan het Openbaar Ministerie verwijt de verdediging ‘karaktermoord’ te plegen op advocaat Van R.

openbaar ministerie

De officieren oordeelden dat Van R. tot het gaatje voor zijn cliënt heeft willen gaan, maar ook dat hij gedurende dat proces de lijn tussen maximale legale inzet en het strafrecht uit het oog heeft verloren, of erin gezogen is. Een dramatische ontwikkeling voor zowel verdachte en de samenleving.

Bij de strafeis wordt in het nadeel van verdachte meegenomen dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn bijzonder en beschermde positie van advocaat. Dat tast de rechtstaat in zijn fundament aan. Aldus het OM.

rechtbank

Tot de overtuiging van de rechtbank draagt bij dat op het kantoor van verdachte verschillende briefjes zijn aangetroffen, waarin instructies van  staan die ertoe strekten andere getuigen te beïnvloeden. Onoorbare beïnvloeding van een getuige is een ernstige feit waardoor de rechtsgang kan worden geschaad. In het geval van verdachte acht de rechtbank des te ernstiger omdat hij als advocaat een bijzondere positie bekleedt.

tuchtrechter

De rechtbank laat het bij een werkstraf omdat de advocaat nog door de tuchtrechter zwaar zal worden aangepakt en omdat het initiatief niet bij hem lag en dat ook hij onder druk is gezet. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.