9 a

20131210_101739UTRECHT – De 29-jarige Yanis is een vreemde. Hij heeft dit probleem een beetje opgelost door een keurige jas aan te trekken naar de zitting van de politierechter.. Maar zo gauw hij begint te praten, gaat het mis. Hij praat graag en veel. Een keer in zijn leven heeft hij een fout gemaakt, vertelt hij,  toen was hij berokken bij een inbraak waarvoor hij 60 dagen heeft gekregen waarvan maar liefst 55 voorwaardelijk.

denken

Hij is door de rechter toen  ook naar de cova training gestuurd waar je leert om eerst te denken en dan pas te doen. Sinds die die training heeft hij ook een baan als vrijwilliger in een buurthuis. Vlak voor die training botste hij op Utrecht Centraal uit per ongeluk aan tegen een man. Ze lopen door.

Yanis roept terug kun je niet uitkijken. De ander roept mafkees. Yanis gaat door het lint. Ze slaan allebei vol op elkaar in. De vrienden van de andere jongen halen de heren uit elkaar. De andere partij doet aangifte. Wie in Nederland als eerste aangifte doet is slachtoffer. De ander is verdachte.

verklaring

Ik heb zelf ook aangifte gedaan zegt Yanis tegen rechter Mol. U heeft alleen een verklaring afgelegd zegt de rechter. Oh zegt Yanis ik dat dat dat aangifte was. Yanis vertelt dat hij nop de training heeft geleerd dat hij dit nooit meer zal doen.

Toch is de officier keihard. Hij eist 2 weken cel en tenuitvoerlegging van de 55 dagen die nog openstaan. Dat is veel voor 1 enkele klap. Advocaat Sander de Korte protesteert. Hij heeft in het dossier de meest ontlastende zin voor Yanis gevonden. De politie heeft in de letselverklaring van het slachtoffer geschreven dat deze geschaafde knokkels heeft. De Korte weet zeker dat je alleen je knokkels schaaft, als jezelf een klap uitdeelt.

politierechter

Dat doet net de weegschaal doorslaan. Rechter Mol oordeelt dat er flink heen en weer is geslagen in de openbaar ruimte. Maar hij vindt deze zaak geschikt voor een rechterlijk pardon. Hij past artikel 9a strafrecht toe. Hij verklaart Yanis schuldig maar hij legt geen straf op. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.