2 gedachten over “Een vuurwerkverbod levert alleen meer onnodige rechtszaken op”

 1. Oud en Nieuw in Nederland is een feest waarbij een kleine groep uit hun bol gaat. Met als gevolg vandalisme, vernielingen, brandstichting en incidenteel geweldpleging.

  Ook met een vuurwerkverbod zullen dergelijke incidenten blijven voorkomen en het vandalisme/geweld/baldadigheid zal zich anders gaan manifesteren. Het werkelijk aanpakken van de onderliggende problematiek (en niet verschuiven ervan) is ingewikkeld.

  Wellicht moet Oud en Nieuw juist worden benut als een kans om raddraaiers te signaleren en ongewenst gedrag te corrigeren. Meer toezicht, handhaving en begeleiding zou in ieder geval heel veel helpen. Stimuleren gebruik van een veiligheidsbril voorkomt onschuldige slachtoffers.

  Minder overheid, meer gezamenlijk de handen uit de mouwen steken. Organiseer buurtpreventieteams en houd samen toezicht. De politie dient i.v.m. de geweldsmonopolie wel ondersteuning verlenen. Kosten moeten worden verhaald op de daders.

 2. Rechtzaken als gevolg van een verbod zijn nooit onnodig.
  Met het verbod op vuurwerk wordt natuurlijk niet het ongewenste gedrag dat groepen mensen rond de jaarwisseling vertonen verholpen.
  Wel wordt hen een krachtig middel ontnomen dat voor veel schade en hinder zorgt.
  De positieve effecten van het zelf afsteken van vuurwerk zijn niet groot, de risico’s worden jaarlijks aan getoond.
  Buiten de macht van de gewoonte pleit er eigenlijk weinig voor het handhaven van de verkoop van vuurwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.