ZSM rechtspraak in een politiebureau

ut-utrecht-kroonstraat-img_1481UTRECHT – De ZSM , zo snel mogelijke afhandeling van strafbare feiten, waar zoveel advocaten op twitter hun vraagtekens bij zetten, vindt in Utrecht plaats in het politiebureau.

politiebureau

Een doodgewone kantoorafdeling werkt op 1 ochtendje tientallen potentiele strafzaken weg.  Een gevolg, klagende strafrechtadvocaten bevolken de rechtbanken.  Er zijn geen voorgeleidingen meer en dat kost de advocaten klanten en daarmee broodnodige omzet.

voorgeleidingen

Niet waar volgens officier van justitie Reinoud den Haan. Den Haan is de ZSM officier van dienst. Er zijn  volgens de officier niet minder voorgeleidingen door ZSM. Hij wil graag de suggesties weerspreken die op twitter rondwaaien: officieren bestraffen razendsnel en de strafklantjes nemen veel te hoge straffen aan om  zo snel mogelijk van justitie af te zijn.

Ook dat is niet waar zegt Den Haan. Zijn team is van alle markten thuis. Een zaak wordt van alle kanten bekeken ook het belang van de verdachte wordt meegewogen.  Aan tafel zit ook slachtofferhulp, reclassering en kinderbescherming. Advocaten zijn er niet. Dat is lastig in een politiebureau.

lijst

De dag begint met grote lijst met namen.  Den Haan of de andere officier van dienst kan via de camera naar diep in zijn district met 2 miljoen inwoners een reprimande uitdelen. Hij kan de ouders van het boefje nog even toespreken via de camera en de zaak is gesloten.  De advocaat zit zich betaald te vervelen in een hokje.

De spoeling van de dag is niet heel schokkend. Uit Utrecht normale kleine criminaliteit waarvan het merendeel van de zaken de gewone route van snelrecht naar de rechtbank volgt en niet direct wordt bestraft.

oorbellen

In een dorp in Flevoland zijn 2 jongens van 12 en 14 jaar oud aangehouden.  Het zusje van de 14-jarige zag haar gouden oorbellen liggen bij de juwelier. De juwelier had die oorbellen gekocht van  12-jarige voor 20 euro. Het meisje betaalde 20 euro en ze kreeg haar oorbellen terug. 

Haar moeder schreef 20 euro over van de rekening van de 14-jarige en de schade is daarmee al vergoed in deze zaak. De officier is van oordeel dat de 12-jarige is meegesleept door zijn oudere vriendje. Hij wil hem een waarschuwing geven. die niet in het systeem blijft. Dat is niet gemakkelijk tegenwoordig. Maar in overleg met de kinderbescherming, vindt de officier de oplossing. Een uitbrander door de politie, laat geen digitaal spoor na, maar maakt hopelijk veel indruk.

tante

Het broertje is wel de klos. Hij had al een taakstraf uitgevoerd omdat hij de juwelen van zijn tante had gepikt. Nog een keer naar Bureau Halt is voldoende in deze zaak,  besluit officier Den Haan. (andereverhalenuitederechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.