Geen significante bijdrage aan het geweld door 8 geschrokken Heracles supporters

heracles1ARNHEM = Het gerechtshof spreekt 8 supporters van de gemoedelijke Almelose voetbalclub Heracles vrij van openlijke geweldpleging. Tegen de verdachten waren werkstraffen en gevangenisstraffen tot 1 maand onvoorwaardelijk geëist.

Heracles

De 8 voetbalfans behoorden tot een grotere groep die op 22 maart 2012 weg was naar  een van de grootste successen in de clubhistorie, de overwinning op AZ in de halve finale van de beker. Ze waren in het mondaine Amersfoort beland.

Een supporter werd een kroeg uitgezet. Deze werd aangehouden. Een groep hooligans bemoeide zich met de aanhouding door de politie. Het kwam tot openlijk geweld tegen politiemensen en zijn er vernielingen aangericht. Daarbij is er gegooid met glazen en terrasmeubilair. Een politieman is hierbij gewond geraakt doordat hij een bierglas tegen zijn gezicht kreeg.

gevangenisstraf

De politierechter in Utrecht legde werkstraffen op.   De Heracles fans gingen in hoger beroep. De advocaat generaal maakte de groep flink bang door zelfs gevangenisstraf te eisen.  Voetbaladvocaat Christian Visser, die 5 fans verdedigde, vroeg vrijspraak. Hij krijgt zijn zin:

Het hof is van oordeel dat op grond van het voorhanden dossier, waaronder de cameraopnamen, niet gebleken is van een voldoende significante bijdrage van de individuele verdachten aan het geweld. Verdachten zijn weliswaar aanwezig geweest in de straat.  waar het openlijk geweld begonnen is en op het nabij  gelegen plein waar zich ook ongeregeldheden hebben voorgedaan,maar het hof acht niet wettig en overtuigend bewezen dat deze acht verdachten een bijdrage aan het geweld hebben geleverd.

Het enkel ter plaatse aanwezig zijn in of nabij een groep, van waaruit met voorwerpen naar de politie is gegooid, acht het hof niet voldoende om te kunnen komen tot een veroordeling ter zake van openlijk geweld.  Het hoger beroep is nog niet in alle zaken afgerond. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

31 januari 2014 Heracles hooligans schrikken in hoger beroep

5 september 2012 Nog 2 Heracles hooligans veroordeeld

30 mei 2012 20 Heracles hooligans veroordeeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.