Een lage frustratiedrempel

20131210_101739UTRECHT – De 18-jarige zeer jonge bijna vader Hans wordt ervan beschuldigd dat hij zijn nog minderjarige zwakbegaafde  zwangere vriendinnetje  Daphne in de buik heeft gestompt. Hans heeft, volgens jeugdzorg die aan 6 kanten op dit gezinnetje zit,  een lage frustratiedrempel.

kort lontje

Een kort lontje heet dat, zegt politierechter Perrick tegen Hans.  Want Hans moet wel bij de grote mensen politierechter verschijnen. Daar is dan ook de begeleidster van Jeugdzorg. Die zien we niet vaak in de rechtbank omdat jeugdzaken meestal achter gesloten deuren zijn.

De zitting begint met een verzoek van de advocate Inge Nagelmaker.  Zij vindt dat het openbaar ministerie niet ontvankelijk is omdat het zwangere vriendinnetje niet wordt vervolgd. Waar er 2 kempen, hebben er ook 2 schuld, betoogt Nagelmaker. En dan is het onrechtvaardig dat alleen Hans wordt vervolgd.

Daar denkt de politierechter anders over.  Het OM mag nu eenmaal beslissen wie er wordt vervolgd, De rechter mag dat niet uitgebreid  toetsen. Een weldenkend lid van het OM kan hebben besloten om Hans te vervolgen wegens huiselijk geweld. Dat is het criterium tegenwoordig.

Jeugdzorg

Advocate Nagelmaker heeft meer gelijk als zij zegt dat het strafrecht in deze zaak helemaal niets te zoeken heeft. Hans loopt al in allerlei hulpverleningstrajecten en de begeleidster van Jeugdzorg geeft aan dat zij straf alleen alleen maar meer stress oplevert voor de weinig stressbestendige Hans.

De officier stelt tenslotte vast dat Hans wel heeft geslagen en aan de haren heeft getrokken. Er is bewijs voor een klap in de zij van het zwangere meisje.  Wat hij daar zelf van vindt, vraagt de officier aan Hans.  Als Hans die vraag goed had beantwoord dan was hij waarschijnlijk zonder straf de deur uitgelopen. Maar Hans is zo dom en eerlijk om te zeggen dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

lichtste straf

Nu denkt de officier dat straf Hans  misschien duidelijk kan maken dat hij zijn zwangere vriendinnetje echt niet moet slaan. De officier eist de lichtst mogelijke straf. een voorwaardelijke werkstraf van 20 uur, Advocate Nagelmaker herhaalt dat Hans heeft gereageerd. Maar de politierechter is het met de officier eens. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.