Moord bij visvijver was koelbloedige liquidatie eis 18 jaar

ausmaDEN BOSCH –De advocaat generaal eist 18 jaar gevangenisstraf tegen de 52-jarige Johan S. uit Amersfoort. S. zou op 8 oktober 2002  bij visvijver Ekkersweijer in Son xtc-producent Mahommed Yaacoubi hebben neergeschoten.

 

Willem Jan Ausma

S. kreeg al 18 jaar van de rechtbank na dezelfde eis. Maar advocaat Willem Jan Ausma ging in hoger beroep. Volgens de advocaat is een beetje DNA, een anonieme getuige en een jaloerse ex onvoldoende bewijs.

Het openbaar ministerie ziet voldoende bewijs.  De politie vond op een parkeerplaats in Son een auto aan met daarin een stoffelijk overschot. Het slachtoffer was door meerdere kogels om het leven gekomen. Het onderzoek liep in 2003 vast.

anonieme getuige

In 2005 kwam er een anonieme getuige naar voren met een belastende verklaring.  Het opsporingsonderzoek is heropend in 2008. Toen werd er uit eerder veiliggestelde DNA-sporen van een sigarettenpeuk die was aangetroffen op de plaats delict middels nieuwe onderzoekstechnieken een nieuw DNA-profiel verkregen.  Hieruit kwam vervolgens een match met het DNA van de verdachte.

ex-vriendin

Uit het opsporingsonderzoek bleek tevens dat de verdachte rond de tijd van de moord zeer dicht bij de plaats delict is geweest. Een geloofwaardige verklaring over hoe de sigarettenpeuk daar terecht is gekomen, heeft de verdachte niet gegeven. Tijdens het heropende onderzoek legde de ex-vriendin van de verdachte ook een belastende verklaring af.

moord in opdracht

‘Uit beide belastende verklaringen blijkt dat verdachte een opdracht heeft aangenomen om het slachtoffer te doden. Niet is bekend geworden wie de opdracht hiertoe gegeven zou hebben. Het slachtoffer is op de plaats delict opgewacht, waarbij verdachte zich op afstand van de parkeerplaats heeft opgesteld. Verdachte heeft de bestelbus benaderd, terwijl het slachtoffer in de bestelbus zat. Vervolgens heeft verdachte in elk geval 5 maal, vrijwel direct, geschoten vanaf een zeer korte afstand. Drie schoten hebben het slachtoffer daadwerkelijk geraakt. Er is gericht geschoten op het hoofd en het hart, hetgeen de bedoeling van verdachte duidelijk weergeeft, het slachtoffer moest dood. Er zijn geen aanwijzingen voor een gewelddadige handeling van het slachtoffer naar de verdachte toe’, aldus de advocaat generaal.

strafblad

‘Het slachtoffer is slechts 28 jaar oud geworden. Het gaat hier om een koelbloedige liquidatie waarbij verdachte het slachtoffer heeft opgewacht en vanaf een korte afstand meerdere kogels heeft afgevuurd. Tevens is de houding van verdachte tijdens het onderzoek en op de zitting meegewogen in de strafeis. ‘De verdachte heeft geweigerd mee te werken aan enig gedragsdeskundig onderzoek. In eerdere rapporten komt een impulsieve en extreem egocentrische levensstijl naar voren en een fors strafblad vol geweld.  Aldus het OM.

Uitspraak 2 april. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

lees ook

28 november 2012 Rechter Commissaris hoeft niet te getuigen

 14 november 2012 Moordzaak Ekkersweijer advocaat wil rechter commissaris horen als getuige

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.