Licht strafje voor schietende agent

Politie-pistool-wapen-112.-groot

De 33-jarige schietende agent Daan de R. krijgt een voorwaardelijke werkstraf. Rechter Sverereijn neemt de tijd om hem uit te leggen dat de rechtbank niet zo heel veel anders over de zaak denkt dan het Openbaar Ministerie. 120 uur  voorwaardelijke werkstraf voor een drievoudige poging tot doodslag is een koopje.

schieten

Maar toch zal het vonnis de schietende  agent tegenvallen want het OM had om een schuldigverklaring zonder straf gevraagd.  Het OM heeft zich vanaf de eerste minuut in deze zaak achter de schietende agent opgesteld. Eerst rolde er een  voorwaardelijk sepot uit de bus.

dealer

Agent De R. controleerde 2,5 jaar geleden samen met collega’s de donkere Golf van de nu 21-jarige Mohammed B. Ze verdachten B. van drugsdealen. De agent was in burger. B. zat met 2 anderen in zijn auto. De agent moest aan de kant springen om het vege lijf te redden omdat B. keihard wegscheurde. De agent schoot vervolgens op de auto. De kogel ging dwars door de auto heen.

schietinstructie

De R. hield op de zitting vol dat hij volgens de regels mocht schieten. Na het incident is de zaak al beoordeeld. De officier vond toen dat de schietinstructie van de politie was overtreden. Het belang om de drugsdealer tegen te houden was niet zo groot dat er geschoten mocht worden. De officier seponeerde de zaak tegen de agent toen voorwaardelijk. De agent moest schietlessen volgen en dan was hij verder van de zaak af.

De advocaat van Mohammed B. diende een klacht in. Het hof gaf hem gelijk. Het OM moest de agent toch vervolgen. B. is al veroordeeld tot 4 maanden cel voor het inrijden op de agent.

geen straf

Ook de zittingsofficier springt in de bres voor de agent. Wij verwachten van onze agenten dat ze krachtig optreden in bedreigende situaties.  Vanwege de bijzondere omstandigheden eiste de officier geen straf terwijl zij wel poging tot doodslag bewezen achtte

Advocaat Chem Polat vorderde een schadevergoeding van 4500 euro omdat de agent ten onrechte zou hebben geschoten.  De rechtbank noemt de vordering van Mohammed B.  een te grote belasting van het strafproces.  (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.