Beledigen politierechter die ieders belangen bewaakt werkstraf

Rechtbank_ZutphenUTRECHT-  De politierechter deelt een werkstraf uit aan 2 verdachten die in Zutphen politierechter Van Apeldoorn hebben beledigd.   

Zutphen

De twee verdachten, een man van 35 jaar uit Warnsveld en een 28-jarige vrouw uit Zutphen, stonden op 7 december 2012 voor de politierechter op verdenking van openlijke geweldpleging. Ze scholden de rechter uit voor kankerlijer en kankerhoer.

De beide verdachten bekenden de feiten bij de politie. Op de zitting is alleen de mannelijke verdachte.  Hij biedt zijn excuses aan. 

meegezogen

De man werd  meegezogen door de vrouwelijke verdachte. Maar de officier tilt zwaar aan het  beledigen van mensen die hun werk doen in het algemeen maatschappelijk belang zoals een rechter.

Een rechter bewaakt ook uw belangen, benadrukt de officier, Hij vraagt  de politierechter Midden Nederland werkstraffen op te leggen van 30 uur voor de mannelijke verdachte en 50 uur voor de vrouw. De rechter  geeft de man 30, de vrouw  40, waarvan allebei 10 uur voorwaardelijk. (andereverhalenuitderechtbank.nl)

Een gedachte over “Beledigen politierechter die ieders belangen bewaakt werkstraf”

 1. Politierechters zijn in het algemeen een verlengstuk van de officier van justitie, zo niet een ledenpop. Politierechters hebben geen eigen inzicht, beschikken niet over een scherp analytisch vermogen maar hebben een blikveld dat niet verder reikt dan de bedompte omtrek van de onderkant van een bloempot, waar een pissebed zich in zit te verlekkeren in de aldaar heersende muffe atmosfeer. Dit is dan ook de reden en verklaring voor het feit dat je door de politierechter altijd wordt veroordeeld! Hij/zij luistert volgzaam wat de hitsige officier van justitie te verkondigen heeft.

  De eerlijkheid gebiedt mij op te merken dat de hele studie rechtswetenschap op de schop kan. Bij de bank genomen hebben zoveel opiniebladen, wetenschappers etc. zich kritisch uitgelaten over de kwaliteit van Nederlandse justitiabelen.

  Verder spelen kenmerken van een verdachte als een al dan niet Nederlands uiterlijk en het al dan niet spreken van
  de Nederlandse taal een rol bij het bepalen van de straf. In het hier beschreven onderzoek, dat door externe peer reviewers is beoordeeld, wordt dit, voor zover bekend, voor het eerst onderzocht op basis van directe observaties tijdens strafzittingen van de politierechter. Daders met een Nederlands uiterlijk die ook de Nederlandse taal spreken blijken de minste odds te hebben om veroordeeld te worden tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. In vergelijking met die groep zijn de odds om veroordeeld te worden tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor daders met een buitenlands uiterlijk die de Nederlandse taal spreken ruim vijf keer hoger. Voor daders met een buitenlands uiterlijk die ook nog eens de Nederlandse taal niet machtig zijn, zijn
  de odds om achter de tralies te verdwijnen maar liefst twintig keer hoger.

  Op basis van de ‘focal concerns’ theorie wordt verondersteld dat de rechter bij het bepalen van de straf onder andere rekening houdt met de geschatte gevaarlijkheid van de dader, waardoor kenmerken van de persoon van de verdachte ook een
  rol spelen bij de straftoemeting. Het al dan niet betuigen van
  spijt, het geslacht en het gecombineerde kenmerk van een
  al dan niet Nederlands uiterlijk met het al dan niet spreken
  van de Nederlandse taal spelen bij het bepalen van de straf een rol. Bij het vaststellen van die relaties zal rekening worden gehouden met andere kenmerken waarvan bekend is dat zij een rol kunnen spelen bij de straftoemeting, zoals delictskenmerken
  en kenmerken van criminele geschiedenis.

  Eerder onderzoek naar straftoemeting heeft zich met name gericht op het verklaren van verschillen in straftoemeting
  op basis van demografische kenmerken van daders, zoals etniciteit en verschillen in straftoemeting tussen rechters en rechtbanken. Naar aanleiding van onder meer die onderzoeken is binnen de rechtsprekende macht de afgelopen twintig jaar veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van instrumenten ten behoeve van een consistentere straftoemeting. Na de invoering van die instrumenten is onderzoek naar verschil in straftoemeting in Nederland, op enkele uitzonderingen na, van de empirische radar verdwenen. Tevens ontbreekt in veel
  voorgaand onderzoek aandacht voor hetgeen zich op de
  zitting afspeelt, terwijl men doorgaans meent dat specifieke
  omstandigheden tijdens de strafzitting, zoals het optreden
  van de raadsman of -vrouw van de verdachte, de
  opstelling van de verdachte en de slachtofferverklaring de
  straftoemeting mede beïnvloeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.