Buiten proportie

jan-krol_1_0_thumbUTRECHT – Erg onbevredigend, zegt politierechter Jan Krol na zijn eigen oordeel, dat we de waarheid niet weten, maar wij zijn er niet bij geweest.

Jan Krol

Het lijkt ook onrechtvaardig dat de man die vier breuken opliep in zijn gezicht en in de gracht werd gegooid, een boete krijgt van 400 euro. De man die al dat lelijks bij elkaar heeft geslagen, loopt zonder straf de zaal uit.

Auke en Wietze zijn allebei keurige jongens zonder strafblad. Auke is nog iets keuriger.  Hij studeert biologie in Utrecht. Wietze vertelt aan de rechter dat hij veel dronk uit frustratie omdat zijn vrienden allemaal studeren en hij niet.

meisje

Wietze was zo dronken dat hij alles vergeten is wat er gebeurde op de avond dat hij Auke tegenkwam. Auke had weinig gedronken. 6 biertjes, vindt hij weinig. Auke liep door Amersfoort van het ene plein na het andere. Hij tilde onderweg een meisje op dat hij kende. Een jongen zocht vervolgens ruzie met Auke.

Auke krijgt een dreun van Wietze. Hij slaat terug . Hij zit klem en hij slaat nog 2 keer terug. Hij gooit Wietze ook nog in de gracht. Wietze heeft 4 breuken in het gezicht. De 2 jongens komen na elkaar bij de politierechter. Wietze krijgt een boete van 400 euro omdat hij de vechtpartij is begonnen.

gracht

De rechter weegt zwaar mee dat Wietze in de gracht is gegooid zoals zijn advocate Yesilogoz aanvoert. Hij komt goed weg met een geldboete. Normaal is dit goed voor minimaal een werkstraf,  vertelt rechter Krol in zijn oordeel.

Wietze schuift 2 rijen naar achter want in de volgende zaak is hij slachtoffer. Hij eist 2000 euro aan schadevergoedingen. Maar die krijgt hij niet, De rechter oordeelt dat Auke zich moest verdedigen. Auke is te ver gegaan in die verdediging maar dat heet noodweerexces.

Die breuken waren niet nodig en het in de gracht gooien vinden de magistraten helemaal walgelijk.  Maar dat staat niet op de tenlaste legging. Hoe onbevredigend ook. Het lijkt wel een juiste uitspraak. (andereverhalenuitderechtbank.nl’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.